Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pogled na zrela i nadolazeća tržišta za vjetar u Europi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 20 Rujan 2012 19:32

Dok neka europska tržišta vjetra polako dostižu zrelost, druga otvaraju nove mogućnosti. Pierre Tardieu, koji je bio voditelj grupe za poticaje i tržišta na EWEA-i, je napravio pregled trenutačnog stanja zrelih i nadolazećih tržišta.

Zrela tržišta

Italija je treuntačno u procesu prelaska sa tržišta zelenih certifikata na mehanizam koji će biti kombinacija Nizozemskih aukcija za instalacije veće od 5 MW i feed-in-tarife za sustave manje od 5 MW. Zbog toga se očekuju velike promjene u tom sektoru.

Španjolska i Portugal su imali prilične deficite u tarifi za električnu energiju. Zadnjih godina cijena električne energije nije vjerno prikazala cijenu proizvodnje električne energije zbog političkih odluka. Sada su obnovljivi izvori optuženi za ubrzani rast cijena električne energije u tim zemljama. Državne vlasti stoga poduzimaju oštre mjere protiv rasta, pogotovo Španjolska koja razmišlja o diskrimacijskom porezu od 11% za svu proizvedenu električnu energiju iz vjetroelektrana. Portugal je isto u procesu implementiranja velikih promjena u svojoj energetskoj legislativi. Naravno, ne treba zaboraviti da je u Portugalu de facto na snazi moratorij za nove vjetroelektrane s tim da se nezna kada će biti uklonjen (trenutačno je situacija takva da neće biti izdana nijedna nova dozvola barem do 2014. godine).

Velika Britanija, koja je jedan od motora rasta EU sektora vjetra, posebno priobalnog, u potpunosti mijenja svoj sustav potpore sa Reformom tržišta električne energije. Sustav zelenih certifikata će se polagano ukinuti, a zamijeniti će ga Ugovor o Promjeni modela (to je kompleksna verzija feed-in-tarife). Promjena bi trebala postati službena 2017. U međuvremenu je vlada odlučila modificirati vrijednost ROC-a (certifikata za obvezne obnovljive izvore energije), te je tako za vjetar na kopnu ROC smanjen za 10%, što je ipak puno manje od planiranih 25%.

Njemačka i Danska su pak ostali otoci stabilnosti. Vlade tamo isto pomalo mijenjaju svoje sustave poticaja nakon diskusije sa sektorom vjetra, te predlažu očekivane i predvidive promjene. Kako raste količina vjetroelektrana u tim državama, pomalo se okreću feed-in premijama. Ove reforme orijentirane prema tržištu su dio razloga zašto su ove države ispred ostatka Europe u razvoju energije vjetra.

Nadolazeća tržišta

U Rumunjskoj je predsjednik nedavno potpisao direktivu o implementaciji obnovljivih izvora energije. To će uvelike pomoći investitorima, jer je dosada njihov sustav poticaja bio pod nadzorom Europske Komisije. Direktiva potvrđuje da će svaki MWh električne energije iz vjetroelektrana dobiti dva zelena certifikata po tržišnoj cijeni, čime će sektor imati dobar razvoj do 2017.

Poljska vlada je imala loš prijedlog novih zakona u prosincu prošle godine (uključujući retroaktivne promjene), ali izgleda da se sada ipak sve giba u pravom smjeru. Poljska planira izgraditi i 1 GW priobalnih vjetroelektrana do 2020.

Najveći problemi ostaju administracija i razvoj električne mreže. To nije ekskluzivni problem istočne i srednje Europe nego cijelog kontinenta.

Najveći potencijal u idućih 30 godina

Istočna Europa, uključujući Ukrajinu imaju veliki potencijal jer imaju dobar vjetar i puno mjesta za razvoj. To također uključuje Tursku koja ima ambiciozan cilj od 20.000 MW do 2023.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     vjetar      italija      španjolska      portugal      turska      vjetroelektrane      budućnost      europska tržišta
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?