Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pregled plutajućih demonstracijskih projekata vjetroelektrana u svijetu - Japan E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 26 Studeni 2012 20:07

Japan ima malo plitkog mora koje bi se moglo iskoristiti za priobalne vjetroelektrane, te se zato tamo razvija veći broj projekata plutajućih vjetroelektrana. Plutajuće strutkure se u Japanu razvijaju više od 20 godina, a većinu njih je financirala Japanska vlada. Ipak, Japanska industrija do sada nije htjela komercijalizirati ta istraživanja zato što nije bilo poticaja za priobalne vjetroelektrane, što se promijenilo nakon nukleanog incidenta u Fukushimi u ožujku prošle godine.

Japan je vrlo brzo nakon toga odlučio podržati plutajuće projekte vjetroelektrana, te je već u studenom prošle godine lansiran model u zaljevu Hakata u Kyushu. U lipnju ove godine je pušten u pogon prototip u omjeru 1:2 pokraj otoka Kabashime u Kyushu, a model u stvarnoj veličini se očekuje iduće godine. U isto vrijeme ove godine je Mitsubishi pustio u pogon 2,3 MW priobalni vjetroagregat na gravitacijskom temelju pokraj grada Choshi na ulazu u zaljev Tokyo. Iduće godine će pak krenuti pilot projekt plutajuće vjetroelektrane koju financira Japanska vlada, a čiji će rezultat biti vjetroelektrana sa dva vjetroagregata na tri različita temelja do 2015. godine. Time će Japan postati predvodnik u tehnologiji plutajućih vjetroagregata stvarne veličine.

 

Projekt Fukushima

Japanska vlada u ovaj projekt ulaže oko 160 milijuna dolara, a očekuje se da će projekt koristiti feed-in-tarifu koja je stupila na snagu od srpnja ove godine te iznosi 23 yen (0,22 eura) po kWh na 20 godina. Prvi cilj ovog projekta je postaviti temelje za gradnju najveće svjetske plutajuće vjetroelektrane, te razvoj komponenti i tehnologije za gore navedeno. Drugi cilj je razviti električne sustave i razviti jednu platformu za plutajuće vjetroelektrane, a testirat će se tri tehnologije. Potencijal vjetroelektrana na moru u Japanu se procjenjuje na čak 608 GW.

Projekt se nalazi na dubinama od 100-200 metara, udaljenost od obale je više od 20 kilometara, a očekuje se ukupna snaga projekta od oko 15 MW. Projekt vodi konzorcij predvođen Marubeni Corporation, a sudjeluju i Sveučilište Tokyo, Mitsubishi Corporation i Mitsubishi Heavy Industries, IHI Corporation, Mitsui Engineering & Shipbuilding, Nippon Steel Corporation, Hitachi Ltd, Furukawa Electric Co, Shimizu Corporation i Mizuho Information & Research Institute.

U prvoj fazi projekta koja je u tijeku postavlja se jedna plutajuća transformatorska stanica na naprednoj tehnologiji spar (potporanj u obliku jarbola) sa 25 MVA, i naponom od 66 kV, te jedan vjetroagregat snage 2 MW na polu uronjivoj platformi sa četiri stupa od Fujija/Hitachija. U drugoj fazi koja će trajati od 2013. do 2015.  će biti postavljena još dva hidraulička vjetroagregata koja će proizvesti Mitsubishi na dvije različite platforme, i to na polu uronjivu platformu sa tri stupa i na napredni spar.

Mitsubishi Zosen je samostalno počeo razvijati svoj projekt polu uronjive platforme prije par godina. Paralelno s time je radio i na platformi preko pontona. Na kraju su se u ožujku ove godine priključili projektu Fukushima sa svojom polu uronjivom platformom.

IHI Marine United je razvio svoju tehnologiju. Napredni spar u suradnji sa Sveučilištem u Tokyu. Još u travnju prošle godine je testiran model 1:50 u posebnom bazenu, te su planirali izgradnju dva umanjena pilot projekta u 2012. IHI-jev projekt je kao i Mitsubishijev u ožujku izabran za testiranje sa 7 MW vjetroagregatom kao dio Fukushima projekta. Osim toga je IHI mjesec dana ranije objavio da sa japanskom tvrtkom JSW radi na razvoju 2 MW priobalnog vjetroagregata za svoju spar platformu.

 

Projekt Kabashima

Projekt plutajuće vjetroelektrane Kabashima predvode Japansko Ministarstvo okoliša, Kyoto University Marine Development Co., Fuji Heavy Industries, Toda Construction i National Maritime Research Institute of Japan. Među originalnim sudionicima projekta su bili Sasebo Heavy Industries, Toda Construction, Nippon Hume, J-Power te Kyoto University.


Slika 2: Kabashimin 100 kW vjetroagregat

Trenutačno u pogonu imaju jedan 100 kW vjetroagregat, a tokom iduće godine se planira pilot projekt u stvarnoj veličini sa 2 MW vjetroagregatom. Sam vjetroagregat će proizvesti Hitachi u suradnji sa Japan Steel Works. Lokacija se nalazi na dubinama od 80-100 metara, prosječna brzina vjetra je 7,5 m/s, a visina valova je prosječno oko 1 metar. Vjetroagregat koristi tehnologiju spar za usidravanje, a spar je razvijen od strane Kyoto Universitya i Toda Construction. Pilot projekt financira Japanska vlada.

 

Projekt Wind Lens, Kyushu

Ovaj projekt razvija Sveučilište Kyushu, odnosno tamošnji Odjel za dinamiku obnovljivih izvora energije. Sveučilište je 4. prosinca 2011. lansiralo pilot projekt na godinu dana koji koristi 18 metarsku plutajuću platformu sa vjetroagregatima snage 3 kW, a nalazi se 600 metara od obale zaljeva Hakata. Sam pilot projekt uključuje i korištenje solarnih panela.


Slika 3: Wind Lens

Projekt je financiran od strane Japanskog Ministarstva okoliša, a sami vjetroagregati su već uspješni testirani u pustinjskim uvjetima u Kinu. Druga faza projekta će se raditi sa platformom od 60 metara koja će se nalaziti 2 km od obale, a imati će TL sidrenje.

 

Shimizu Corporation platforma

Shimizu Corporation zajedno sa Sveučilištem u Tokyu, Tokyo Electric Power Company i Penta Ocean Construction radi na projektu plutajuće plaformu koja koristi polu uronjivu tehnologiju.

Vremenski razvoj ovog projekta još nije poznat, ali se pretpostavlja da Shimizu kao i većina drugih projekata planira 2017. kao rok za lansiranje projekta. Glavni akademski savjetnik za projekt je Prof. Ishihara sa Sveučilišta u Tokyu.

 

Mitsui Shipbuilding platforma

Mitsui Shibuilding razvija TLP tehnologiju u suradnji sa Sveučilištem u Tokyu, Shimizu Corporation, Maritime Reseach Institute of Japan i Tokyo Electric Power Company.

Mitsui je dio projekta Fukushima te se tamo spominje kao isporučitelj polu uronjive platforme, ali web stranica Mitsuija spominje TLP platformu, tako da situacija s ovime projektom nije u potpunosti jasna.

 

National Maritime Research Institute of Japan platforma

National Maritime Research Institute of Japan je nezavisni istraživački institut kojeg financira Japanska vlada, te koji radi istraživanja za privatne tvrtke koje te usluge plaćaju.

Fokus im je na tehnologiji gradnje brodova i na sigurnosti mora i morskog okoliša. Institut je puno istraživao plutajuće morske strukture, uključujući one za priobalne vjetroelektrane, te ima svoj vlastiti duboki bazen za testiranje.

Incijalno su razvijali plutajući šlep od kojeg su odustali zbog određenih problema, te su nakon toga prešli na izradu projekta plutajućeg spara koji je sada glavni fokus. Testiranja u bazenu su napravljena, slijedeći korak je projektiranje lopatica. Prijavili su i patent, a NMRI sudjeluje i u projektu Kabashima.

 

Projekt Hitachi Zosen

Projekt Hitachi je započet 2004. u odjelu za gradnju brodova Hitachija. Zbog restruktuiranja tvrtke projekt je prekinut i stopiran 2010. U prosincu 2011. Hitachi Zosen je objavio ponovni rad na projektu sa ciljem da platforma postane dostupna 2013. Glavni članovi razvoja više nisu na projektu zbog njegove obustave 2010.

Hitachi je dio konzorcija Fukushima, ali samo za isporuku električne opreme za plutajuću platformu transformatora.

Najpoznatije Japanske poslovne novine Nikkei Shimbun su 4. rujna 2012. objavile članak u kojem tvrde da će Hitachi zajedno sa drugim tvrtkama kao što je Toshiba izgraditi priobalne vjetroelektrane u Japanu u vrijednosti 1,5 milijardi dolara. Pilot projekti snage 7,5 MW će biti gotovi do 2016., a tokom idućih 10 godina bi izgradili vjetroelektrane snage 300 MW. Hitachi bi isporučio plutajuće temelje, a Toshiba opremu za vjetroagregate. Toshiba je nedavno kupila 34% proizvođača vjetroagregata Unison, te je time postala najveći dioničar te tvrtke. Lokacija te vjetroelektrane još nije poznata.

Izvor: http://maine-intl-consulting.com

Tags:     projekti      japan      plutajuće vjetroelektrane      fukushima      hitachi      wind lens      mitsubishi      kabashima
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?