Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Stabilan ali nespektakularan napredak energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 09 Listopad 2013 22:34

Svjetsko vijeće za energiju vjetra (GWEC) predviđa da će do kraja ove godine biti postavljeno nešto manje od 40 GW vjetroelektrana, što je neznatno manje u odnosu na 2012. godinu.

Jedan od mogućih razloga razvoja ovakvog scenarija je značajno usporavanje razvoja u S.A.D.-u u dugoj četvrtini ove godine, te vrlo mali broj postavljenih vjetroagregata u prvoj četvrtini godine. Najmanje dva proizvođača, Vestas i Nordex, u prvoj polovini godine zabilježili su drastično povećanje narudžbi (60-70%) u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. U Europi je zabilježen stabilan, ali nespektakularan rast; Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Švedska ostvaruju rast, no on se u Italiji i Rumunjskoj usporava. Latinska Amerika nastavlja sa kontinuiranim povećanjem instalacija, što se posebice odnosi na Brazil. Kina je, istovremeno, nastavila sa kontinuirano ubrzanim rastom, što je rezultiralo postavljanjem najvećeg broja vjetroagregata u svijetu.

Prilikom svake dugoročne procjene rasta instalirane snage energije vjetra u svijetu potrebno je u obzir uzeti razvoj i situaciju sa najvećim konkurentom – nuklearnom energijom, čija je trenutna cijena oko 150 $/MWh, što je nešto više u odnosu na prosječnu cijenu energije vjetra koja iznosi oko 100 $/MWh.

Prema predviđanjima Windpower Intelligence, zahvaljujući produljenju PTC kreditiranja, razvoj energije vjetra u S.A.D.-u trebao bi se nastaviti u drugoj polovini ove godine, a trenutno je u izgradnji oko 2,6 GW novih vjetroelektrana, od čega za 1,2 GW već postoje sklopljeni ugovori o isporuci vjetroagregata, i to većina sa domaćom kompanijom GE.

Međunarodna energetska agencija (IEA) očekuje značajan nastavak rasta obnovljivih izvora energije u Aziji, koji bi mogao premašiti rast u Europi. U Kini se očekuje rast energije vjetra, ali i sektora fotonaponskih sustava, a ista situacija očekuje se i u Maroku, Tajlandu, Južnoj Africi i drugim mjestima sa velikim potencijalom energije vjetra.

Iako je instalirana snaga energije vjetra u Indiji u posljednjem desetljeću zabilježili rast od 25%, pad vrijednosti rupia mogao bi se odraziti na rast kapaciteta do kraja godine. Međutim, neki stručnjaci smatraju kako bi upravo taj pad vrijednosti mogao rezultirati novim poticajima, te povećanjem instalirane snage za 2 GW.

WINDICATOR global index

Uzimajući sve navedeno u obzir, prosječan rast instalirane snage od 14%, koji je GWEC predvidio kroz četiri slijedeće godine, mogao bi biti ostvariv. Takvo povećanje do 2017. godine značilo bi rast od oko 60 GW.

Kada je riječ o energiji vjetra na moru, prema podacima izdanim od strane Windpower Offshore Intelligence, vodeća zemlja i dalje je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 3,.65 GW trenutno u pogonu i 4,26 GW koji su u fazi izgradnje. Dodatnih 7,8 GW čeka dozvole za izgradnju, te se predviđa da će do 2020. godine biti postavljeno više od 13 GW vjetroelektrana koliko se predviđa Nacionalnim energetskim planom za obnovljive izvore energije. Dodatan rast energije vjetra na moru očekuje se u Njemačkoj i S.A.D.-u

 

Izvor: http://www.windpowermonthly.com

Tags:     predviđanja      Kina      Indija      Ujedinjeno Kraljevstvo      S.A.D.      Vestas      Nordex      GE      GWEC
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?