Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Zašto je 2030. toliko važna? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 13 Studeni 2013 18:23

Premda se čini daleko o tome razmišljati, za mnoge institucije i udruženja u Europskoj uniji 2030. godina već sada ima veliko značenje, posebice kada je riječ o energetskom sektoru. Sama Unija već razmatra postavljanje novih klimatskih i energetskih ciljeva i zakonodavnih okvira, koji će biti uvedeni nakon 2020. godine.

Vjetroelektrane.comDugoročni planovi investitora u energetskom sektoru zahtijevaju poznavanje podataka o tome gdje će kroz slijedećih 20 godina njihove investicije biti najisplativije, stoga je važno da se zakonodavni okviri koji će vrijediti do 2030. godine objave što ranije.

EWEA, Europsko udruženje energije vjetra, poziva da se zakonodavni okviri za 2030. godinu najviše usmjere na tri glavna cilja: obnovljive izvore energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova i energetsku učinkovitost. Pozitivni zakonodavni okviri za ova tri cilja povećali bi ulaganja u sektor energije vjetra, čime bi se povećalo i europsko vodstvo u razvoju tehnologije i izvozu, a što bi dodatno stvorilo nova „zelena“ radna mjesta, smanjilo ovinost o uvozu fosilnih goriva, te pomoglo ostvarenju cilja o smanjenju emisija za 80-95% do 2050. godine.

Zašto je potrebno stvoriti ciljeve?

Odgovor na ovo pitanje nalazi se u jednostavnoj činjenici da se u Europi gotovo svi zadani ciljevi i ostvaruju. Upravo zbog toga su ciljevi o obnovljivim izvorima energije iz 2010. godine i obvezujući ciljevi za 2020. godinu (20%) omogućili sektoru energije vjetra da postane vodeća industrija i jedna od najznačajnijih energetskih tehnologija, što je rezultiralo slijedećim:

 • 7% električne energije u Europi proizvedeno je iz energije vjetra,
 • energija vjetra smanjila je uvoz fosilnih goriva u iznosu od 5,71 milijardi eura,
 • sektor energije vjetra otvorio je 250.000 ovih radnih mjesta u Europi,
 • energijom vjetra smanjene su emisije CO2 za 140 milijuna tona.

 

Također, predviđa se da će upravo zbog obvezujućih ciljeva za 2020. godinu energija vjetra dodatno Europi doprinijeti slijedeće:

 • smanjenje uvoza fosilnih goriva za 25,3 milijardi eura,
 • u 2020. godini energija vjetra zadovoljavati će čak 14% europskih potreba za električnom energijom,
 • do 2020. godine u sektoru energije vjetra trebalo bi biti otvoreno ukupno 520.000 radnih mjesta,
 • očekuje se smanjenje emisija u iznosu od oko 646 milijuna tona.

 

Što bi se moglo postići ciljevima za 2030. godinu?

EWEA smatra da bi donošenje obvezujućih energetskih ciljeva za 2030. godinu trebalo potaknuti slijedeće:

 • smanjenje dugoročnih troškova procesa dekarbonizacije, te smanjenje cijene tehnologija obnovljivih izvora energije, posebice energije vjetra na kopnu i na moru,
 • promoviranje energetske sigurnosti, te zelenog rasta, radnih mjesta i tehnološkog vodstva kod kojih Europa mora nastaviti jednakom konkurentnošću,
 • nastavak dostignuća 2020. godine, što bi trebalo pokazati ulagačima da su obnovljivi izvori energije dugoročni prioritet Europske Unije,
 • smanjiti ovisnost o poticajima za obnovljive izvore energije.

 

Ambiciozni ciljevi o emisijama stakleničkih plinova za 2030. godinu trebali bi:

 • osigurati Europi postizanje ciljeva o smanjenju emizija za 80-95% do 2050. godine,
 • pomoći osigurati snažan sustav trgovanja emisijama, koji dugoročno smanjuje emisije,
 • odrediti cijenu ugljičnog dioksida i cijenu drugih emisija prema njihovom realnom utjecaju na okolinu i društvo.

 

Uz to, ciljevi za 2030. godinu pomoći će prepoznavanju prednosti obnovljivih izvora energije nad fosilnim gorivima i nuklearnom energijom koji već dugo dobivaju podršku u obliku zaštićenih tržišta, visokih poticaja, te tržišta i elektroenergetskih mreža osmišljenih i prilagođenih u potpunosti njima.

 

Dodatni ciljevi

Kako bi osigurala uspješne zakonodavne okvire, uz ova tri osnovna cilja, Europska unija morati će odrediti ključne korake u područjima kao što su energetska infrastruktura, elektroenergetska tržišta, te istraživanje i razvoj.

Države članice moraju održati svoju klimatsku i energetsku politiku stabilnom kako bi ostvarile svoje ciljeve za 2020. godinu i uspješno nastavile s ciljevima za 2030. godinu, a Europska komisija trebala bi osigurati njihov napredak.

Sama Europska unija trebala bi povećati elektrifikaciju gospodarstva i povećati upotrebu obnovljivih izvora energije kako bi smanjila ovisnost o fosilnim gorivima.

Klimatski i energetski „paket“ za 2030. godinu trebao bi uključivati i smjernice za razvoj infrastrukture i elektroenergetske mreže, koje bi trebale biti razvijene u pravo vrijeme kako bi se osigurala financijski učinkovita integracija energetskog miksa za 2030. godinu.

Kako bi se dodatno potaknuo razvoj sektora industrije energije vjetra potrebni su ambiciozni ciljevi za područje istraživanja i razvoja i to na razini Europske unije, ali i na državnim razinama zemalja članica, a Europska unija trebala bi financirati i primjeniti svoj strateški energetski tehnološki plan.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     ciljevi      2030      2020      EU      klimatske promijene      emisije      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?