Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Veliki intervju sa Steveom Sawyerom - šefom GWEC-a E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 02 Veljača 2014 21:59

Ovim putem prenosimo najzanimljivije dijelove intervjua koji je objavljen na web stranicama rechargenews.com, a kojeg je sa Steveom Sawyerom, šefom Global Wind Energy Councila (GWEC-a) vodio Christopher Hopson u Brusselsu prošli mjesec.

Steve Sawyer tvrdi da je frustriran i ljut, i to na Obamu i "luđake" u kongresu SAD-a, na Oettingera u EU, Kanadu i Australiju, a sve zbog silnih potencijala i koristi koje se mogu ostvariti u sektoru vjetroelektrana, ali se ne radi na njihovom ostvarivanju. Lijepe riječi, ako se tako mogu nazvati, su rezervirane za dijelove svijeta koji su pokazali pravu želju da se bore protiv klimatskih promjena i za korištenje energije vjetra – Brazil, Meksiko i Južnoafričku Republiku, kao i Aziju i ostatak Latinske Amerike, te sub-saharsku Afriku.

Većina njegove ljutnje je usmjerena na Sjedinjene Američke Države koje smatra glavnim razlogom usporavanja industrije vjetroelektrana u svijetu, te koja u isto vrijeme također usporava šanse da se postigne novi jaki klimatski dogovor. On "luđake" u kongresu smatra glavnim razlogom zašto danas nije racionalno investirati u tržište vjetra u SAD-u. Naravno da su investicije tamo prisutne, jer je najveće tržište na svijetu, ali ako bi se na SAD odnosili isti kriteriji u smislu ulaganja kao i na neka druga tržišta, Sawyer tvrdi da bi zbog stava kongresa pobjegao vrišteći iz sobe. Ipak, izvan SAD-a stvari nisu tako sive, a predvodnik rasta energije vjetra u idućim godinama bi trebala biti Kina kao i zadnjih par godina, dok se veliki rast prema Sawyeru očekuje u Filipnima i Tajlandu.

Iako još nisu izašli službeni podaci za prošlu godinu, prema GWEC-u Kina i Indija ponovno imaju rast instalacija, a on je posebno osjetan u Kineskom priobalnom sektoru. Ukupno gledano prošla je godina ponovno bila teška za industriju vjetra, pri čemu su godišnji rezultati bili slabiji ponajviše zbog velikog pada tržišta SAD-a.

Ukupna instalirana snaga vjetroelektrana je prošle godine prošla 300 GW, unatoč tom padu SAD-a, s time da se očekuje oporavak tržišta SAD-a ove i iduće godine, ali nakon toga nitko ne zna što će se dogoditi zbog isticanja PTC (proizvodni porezni kredit) poticaja u toj državi.

Sawyer tvrdi da je ugljen umirući izvor energije u SAD-u i to ne zbog problema s okolišem, nego zbog svoje cijene koja je sada veća nego iz vjetroelektrana i plina, a i solar se približava. Ipak, dugoročna politika poticaja za SAD je upitna zbog toga što treba dobiti potvrdu Američkog kongresa. S druge strane Sawyer očekuje da će se većina problema s Europskim poticajima i politikom riješiti ove godine i da će Europa potaknuti daljnji tehnološki napredak tehnologije. Prema njemu Europa treba postati tehnološki centar koji će razmišljati unaprijed i koji će postati kreativno središte za ekonomiju 21. stoljeća, i to unatoč tome što energetski povjerenik Oettinger zajedno sa Europskom komisijom pokušava onemogućiti takav smjer razvoja. Sawyer predviđa da će Oettinger ubrzo izgubiti svoju poziciju i da Europa ne može predvoditi svijet u primjeni ugljena, nuklearne energije i plina, ali to može u obnovljivim izvorima energije.

Što se tiče Japana Sawyer smatra da će to tržište postati sve zanimljivije u drugom dijelu desetljeća. Energija vjetra je tamo u padu jer vjetroelektrana mora proći kroz trogodišnju studiju utjecaja na okoliš, te je to razlog što samo tržište neće krenuti naprijed do 2016. godine. Tamo je posebno zanimljiv priobalni sektor gdje bi moglo doći do velikog napretka jer su Japanci agresivno krenuli u to tržište.

Južnoafrička Republika je također postala važan igrač u obnovljivim izvorima energije nakon uspješnih državnih tendera gdje je dodijeljeno više od 4 GW solarnih projekata i projekata vjetroelektrana od 2011. godine. Sawyer očekuje da će do kraja desetljeća JAR stvoriti industriju koja će početi otvarati projekte i u Etiopiji, Keniji i Tanzaniji. GWEC tu surađuje sa IRENA-om sa ciljem povećavanja osviještenosti i političke potpore za električnu energiju u Istočnoj i Južnoj Africi. Etiopija je recimo jako siromašna zemlja sa odličnim obnovljivim resursima koja je sada dobro energetski povezana s Kenijom. Za projekte postoji velika politička potpora.

Saudijska Arabija je također izuzetno zanimljiva, te Sawyer nakon posjete prošle godine predviđa da će ona tokom idućih deset godina izgraditi jako puno solara i vjetra. To je ogromno tržište koje ima cilj od čak 54 GW do 2032. godine i sve velike Europske tvrtke koje se bave solarom i vjetrom su već sada ondje prisutne. Njihova domaća ekonomija trenutno troši 30% vlastite proizvedene nafte što je dugoročno previše.

Što se tiče Južne Amerike Sawyer smatra da će glavni interes biti prema Brazilu, a nakon toga dolaze Urugvaj, Čile i manji razvoj u Peruu i Ekvadoru. U Latinskoj Americi je još interesantan Meksiko, a u manjoj mjeri i Nikaragva, Costa Rica, Panama i Honduras.

Sawyer je izuzeno nezadovoljan sporim razvojem međunarodnih pregovora za klimatske promjene, te smatra da je potrebno jako političko vodstvo da se to pokrene na pravi način. Unatoč Obami koji načelno podržava obnovljive, Sawyer smatra da njega nije briga za klimu i da njegova administracija klimu i energiju ne smatra dovoljno važnim pitanjem. Prema njemu se ništa neće dogoditi do 2014. godine, te smatra da su zadnje dvije godine uzaludno potrošene. U SAD-u jednostavno nikoga nije briga za tu temu i Kongres neće ništa napraviti, kaže Sawyer. IPCC-ov izvještaj o stanju klime koji je nedavno izašao i koji je vrlo negativan će utjecati na neke zemlje, ali to neće imati utjecaja na donosioce odluka, kao što su oni u Kanadi, Australiji i Rusiji.

Sawyer smatra da treba biti optimisitčan, ali da trenutačno treba naći nekoga tko će cijeli proces ponovno potaknuti, a te osobe ili države za sada nema. Glavno pitanje je da li ima dovoljno političke snage da se nadvladaju mišljenja SAD-a, Rusije, Australija, Kanade i drugih.

Na kraju je Sawyer napravio svoja predviđanja za ovu godinu, te između ostalog smatra da će Afrika postati vruće tržište sa projektima u Etiopiji, Tanzaniji i Mauriciusu te Maroku, da će Kinesko priobalno tržište skočiti na iznad 1 GW, da će tržište SAD-a skočiti na preko 13 GW u iduće dvije godine, a i Brazil će instalirati više od 3 GW. U Japanu će se instalirati prvi plutajući vjetroagregat snage 5 MW, stabilizirati će se tržište Europe kroz Njemačku, Saudijska Arabija će krenuti u razvoj i povećati će se broj država u kojima će vjetroelektrane biti konkurentne sa konvencionalnim izvorima energije bez ikakvih poticaja i to zbog pada cijene tehnologija za vjetar i rasta cijena svih drugih izvora, osim solara.

Izvor: www.rechargenews.com

Tags:     intervju      energija vjetra      vjetroelektrane      steve sawyer      gwec
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?