Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

GWEC objavio tržišna predviđanja za vjetroelektrane od 2014. do 2018. godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 25 Travanj 2014 12:06

Svjetsko vijeće za energiju vjetra (GWEC) je objavilo svoj pregled tržišta vjetroelektrana u svijetu prema kojem se očekuje daljnji trend diverzifikacije tržišta koji je započet prije nekoliko godina i koji bi se trebao nastaviti tokom idućih nekoliko godina.

Nova tržišta izvan OECD-a će se nastaviti pojavljivati, pri čemu će neka imati važan utjecaj na ukupne tržišne brojke. Unutar OECD tržišta se očekuje sve veća borba što se tiče poticaja za vjetroelektrane, pošto one u udjelu na tržištu dolaze u dvoznamenkaste brojke, a potražnja za energijom stagnira ili pada. Zbog toga se većina rasta očekuje izvan OECD tržišta.

Konkurencija sa proizvodnjom iz fosilnih goriva će se nastaviti i dokle god se ne postavi svjetska cijena na emisija stakleničkih plinova, vjetroelektrane a i obnovljivi izvori energije će biti u nepovoljnom položaju. Ipak, počeo je razvoj regionalnih i državnih tržišta stakleničkih plinova iako će trebati još vremena da ista počnu utjecati na tržište. „Zlatno doba plina“ se po svemu sudeći neće dogoditi s obzirom na utjecaje na okoliš i klimu istoga, pogotovo kod moderne proizvodnje plina „frackingom“ koja je krenula u SAD-u. Isto tako je cijena plina počela rasti, te uz političke probleme u pojedinim regijama gdje su velika nalažišta plina dolazi do veće konkurentnosti cijena iz samih obnovljivih izvora energije.

Konkurentnost vjetroelektrana sa tradicionalnim izvorima energije je velika prednost u Brazilu, Južnoafričkoj Republici, Turskoj i Meksiku gdje se izravno nose sa fosilnim elektranama koje dobivaju velike poticaje. Vjetroelektrane su tako u Južnoafričkoj Republici 30% jeftinije nego termoelektrane na ugljen koje financira Svjetska banka.  Ali s obzirom da nema svjetske klimatske politike, odnosno poticaja, državni i regionalni poticaji su još uvijek glavni pokretač razvoja vjetroelektrana. U SAD-u tržište radi na principu toplo-hladno ovisno o poticajima, Kina pak konstantno raste zbog poticaja, dok  se u EU još vodi debata oko klimatskih ciljeva koji sprečavaju perspektivni rast. Stoga se procjenjuje da će rast tržišta tokom idućih pet godina biti ponajviše u Aziji, Latinskoj Amertici i Africi gdje se očekuje brzi rast zbog jakog ekonomskog rasta i povećanja potražnje za energijom.


Slika 1: Predviđanje za svjetsko tržište vjetroelektrana od 2014-2018.

Kao što se vidi na grafu iznad, ove godine se očekuje oporavak tržišta i rast istoga za 34,0% na nekih 47,3 GW. To će se ponajviše postići zbog oporavka tržišta Sjeverne Amerike i rasta Azije, te sve većeg probijanja tržišta Meksika, Brazila i Južnoafričke Republike. Nakon ove godine se očekuje polagani daljnji rast tržišta u iznosu od 6-10% do 2018. godine. Ukupna instalirana snaga bi se trebala udvostručiti do 2018., sa današnjih 300 GW na skoro 600 GW.


Slika 2: Godišnje instalacije vjetroelektrana po regijama u periodu od 2014. do 2018.

Na grafu su prikazane procijenjene instalacije po regijama do 2018. godine, iz čega se vidi da će najviše rasti tržišta na Bliskom Istoku i Africi, te Latinskoj Americi čiji će ukupni udio ipak biti još relativno mali. Najviše instalacija godišnje uz konstantan rast se pak očekuje u Aziji, dok će Europa i Sjeverna Amerika manje više stagnirati.

Ova procjena predviđa rast tržišta u skladu sa umjerenim scenarijom koji je predstavljen u zadnjem dokumentu imena "Svjetski pogled na energiju vjetra" koji je objavljen 2012. godine. Kako bi se vratio jaki rast iz prošlog desetljeća potrebno je uspostaviti ili obvezujuće tržište stakleničkih plinova na svjetskoj razini ili se treba desiti neočekivano veliki rast potražnje i ekonomije, ali nijedno od toga nije vjerojatno u idućih pet godina.

CIjeli izvještaj na engleskom u PDF formatu dostupan je na GWEC.net.

Tags:     vjetroelektrane      instalirana snaga      rast tržišta      kina      europa      brazil      sjeverna amerika      gwec
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?