Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pregled instaliranih vjetroagregata u Hrvatskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 23 Lipanj 2014 00:30

U Hrvatskoj je prema podacima Hrvatskog operatora tržišta energije i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava do danas u pogonu 14 vjetroelektrana sa ugovorom o otkupu električne energije koji su u sustavu poticaja, te dvije vjetroelektrane koje su u testnom pogonu.

Realna brojka je 15 vjetroelektrana pošto su VE ZD2 i ZD3 po dokumentaciji dva projekta na istoj lokaciji Bruška. Vjetroelektrane u testnom pogonu su pak Danilo i Zelengrad-Obrovac. S obzirom da su vjetroagregati za te dvije vjetroelektrane instalirani i u testnom pogonu i njih će se uzeti u obzir pri pregledu proizvođača vjetroagregata koji su prisutni u Hrvatskoj.

Svih 15 vjetroelektrana ima ukupno 180 vjetroagregata od šest različitih proizvođača vjetroagregata koji su svi iz Europe, pri čemu je jedan lokalni i to Končar. Prvi vjetroagregati instalirani u Hrvatskoj su bili Vestasovi za vjetroelektranu Ravne 1 na Pagu, dok su drugi bili Enerconovi za vjetroelektranu Trtar-Krtolin.

Proizvođači čiji su vjetroagregati trenutačno prisutni na tržištu su njemački Siemens i Enercon, danski Vestas, španjolska Acciona, talijanski Leitwind i hrvatski Končar. U dogledno vrijeme (krajem godine ili početkom iduće godine) bi se trebali pojaviti vjetroagregati i od američkog General Electrica koji vjetroagregate također proizvodi u Njemačkoj kao sedmog proizvođača. Dugoročno se očekuje pojavljivanje španjolske Gamese, a možda i nekog kineskog proizvođača vjetroagregata.

Proizvođač

Ukupan broj vjetroagregata

Instalirana snaga (kw)

Udio u instaliranoj snazi (%)

Siemens

42

96.600,00

27,93

Vestas

35

89.950,00

26,01

Enercon

60

101.300,00

29,29

Acciona

20

30.000,00

8,67

Končar

16

17.500,00

5,06

Leitwind

7

10.500,00

3,04

Ukupno

180

345.850,00

100,00

Tablica 1: Popis svih isporučioca vjetroagregata u Hrvatskoj sa instaliranom snagom

Kao što se vidi u tablici instalirana snaga tih 180 vjetroagregata je 345.850,00 kW što daje prosječnu snagu vjetroagregata od 1.919 kW. U početku su se uglavnom instalirali vejtroagregati snage manje od 1 MW dok se zadnjih par godina instalirana snaga pojedinačnih vjetroagregata povećala na 2-3 MW u skladu sa razvojem tržišta u Hrvatskoj i Europi.

Najveći udio na tržištu i po broju vjetroagregata i po instaliranoj snazi trenutačno drži Enercon koji po instaliranoj snazi drži skoro 30% tržišta. U stopu ga prate Siemens i Vestas, s time da bi se uskoro situacija trebala izmijeniti u korist Vestasa pošto bi ove godine trebala krenuti izgradnja vjetroelektrane Ogorje snage 42 MW koja će koristiti njihove vjetroagregate. Druga vjetroelektrana pred izgradnjom (Rudine) će pak biti prva hrvatska vjetroelektrana koja će koristiti američke (General Electricove) vjetroagregate, koji će ipak biti proizvedeni u GE-ovoj tvornici u Njemačkoj.

Siemens, Vestas (najveći) i Enercon spadaju u top 10 najvećih svjetskih proizvođača vjetroagregata, a i nadolazeći GE (drugi najveći) spada u tu kategoriju. Veći proizvođači vjetroagregata koji nisu prisutni u Hrvatskoj su već spomenuta španjolska Gamesa, indijski Suzlon, te kineski proizvođači koji manje više rade na domicilnom tržištu.

Ostali proizvođači prisutni na Hrvatskom tržištu za sada imaju samo po jedan projekt (Acciona, Leitwind i Končar) s tim da su Acciona i Leitwind relativno mali proizvođači i u svjetskim okvirima, dok Končar trenutno nema nijedan vjetroagregat instaliran izvan Hrvatske.

U budućnosti se i dalje može očekivati veća prisutnost jakih proizvođača vjetroagregata koji su se već etablirali na tržištu, dok će mali proizvođači vjetroagregata tražiti svoju priliku na pojedinim projektima. Jedino je neizvjesna situacija s Končarom koji još nije krenuo u serijsku proizvodnju vjetroagregata, ali se nada da bi mogao pokrenuti taj svoj sektor sa novim projektima na domaćem tržištu, pa onda i na stranom.

Tags:     hrvatska      vjetroagregati      vjetroelektrane      pregled      siemens      vestas      enercon      končar      leitwind      general electric      acciona
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?