Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Greenpeace upozorava na europsku ovisnost o fosilnim gorivima E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 10 Listopad 2014 18:18

"Sputani. Zašto nas europski energetski divovi žele držati ovisnima o fosilnom gorivu iz uvoza" novi je Greenpeace-ov izvještaj kojim se želi razjasniti europska energetska politika, upozoriti na pretjeranu ovisnost o uvoznim gorivima, te prije svega pozvati europske čelnike da povećaju udio obnovljivih izvora energije i smanje emisije stakleničkih plinova.

Ukrajinska kriza dokazala je pretjeranu europsku ovisnost o fosilnim gorivima, posebice ruskom plinu, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da je europski diplomatski odgovor gotovo nepostojeći dok su financijske posljedice velike. Europska unija godišnje potroši više od 400 milijardi eura na uvoz energenata koji zadovoljavaju 53% njezinih potreba.

Najveći europski proizvođači i distributeri električne energije, uključujući EDF, E.ON, GDF Suez, RWE, ENEL, Vattenfall, Iberdrolu i Gas Natural Fenosu, pokušavaju utjecati na postavljanje novih klimatskih i energetskih ciljeva podržavajući samo ciljno smanjenje stakleničkih plinova do 2030. godine, bez daljnjeg povećanja udjela obnovljivih izvora energije i smanjenja potrošnje. Ovakav stav proizlazi iz činjenice da bi povećanjem obnovljivih i smanjenjem potrošnje bio ugrožen njihov profit, kreditni rejting i vrijednost dionica. Naime, trećina prihoda osam najvećih elektroenergetskih kompanija u EU dolazi od plina i ugljena uvezenih iz zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora, a upravo najveće prihode imaju E.ON, GDF Suez i ENEL.

Prodaja plina i el. energije najvećih kompanija

Procjenjuje se da je ovih osam kompanija u 2011. godini prodalo plina i električne energije u vrijednosti 342 milijarde eura, ostvarivši 59 milijardi eura operativne dobiti. Trećina tih prihoda, odnosno 116 milijardi eura, odnosi se na energiju dobivenu iz plina i ugljena uvezenog iz zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora, stoji u izvješću. Najveći prihod ostvarili su upravo E.ON, GDF Suez i ENEL, što jasno objašnjava zašto se protive promjenama.

Prema procjenama Greenpeace-a , E.ON-ov udio u prihodu od prodaje električne energije i plina iz uvoza u 2011. godini iznosio je 36%, dok je GDF Suez imao udio od 37%, a ENEL 67%. Također, prihod španjolske Gas Natural Fenosa gotovo je u potpunosti vezan uz uvoz koji u njihovom poslovanju čini čak 85%.

Prihodi od prodaje i procjena udjela

ENEL, Gas Natural Fenosa, EDF i Iberdrola uvoze više od 75% plina iz zemalja izvan EU i Norveške, dok je europski prosjek uvoza ipak znatno manji i iznosi 45%. Najviše plina uvozi se dakako iz Rusije, a ENEL i Gas Natural Fenosa ponajviše ovise o alžirskom plinu. Uvoz ugljena također odskače od europskog prosjeka (63%) i iznosi nevjerojatnih 90%, a najviše ugljena dolazi iz Rusije, Kolumbije, S.A.D.-a, Južnoafričke republike i Indonezije.

Uvoz iz zemalja izvan EGP

Pregled najvećih europskih elektroenergetskih kompanija


U svibnju 2013. godine šest od ovih osam kompanija udružilo se u Skupinu Magritte, koju je pokrenuo generalni direktor GDF Suez-a, Gerard Mestrallet, a koja vodi politiku s ciljem približavanje energetske politike EU vlastitim interesima. Skupina Magritte je krajem 2013. godine imala 12 tvrtki članica (GDF Suez, E.ON, RWE, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, ENEL, ENI, GasTerma, Vattenfall, ČEZ, OMW, Fortum), a u 2014. godini napustile su je Vattenfall i OMW.

U godinu dana svojeg postojanja skupina se posvetila intenzivnom lobiranju sastajući se s članovima Europske komisije, parlamenta i šefovima vlada pojedinih zemalja tražeći do njih da se odreknu politike koja promiče obnovljive izvore energije i smanjenje energetske potrošnje, ističe Greenpeace. U pismu od 21. siječnja, dan uoči objavljivanja prijedloga za 2030. godinu, Skupina Magritte poziva Europsku komisiju da "… svoju buduću strategiju do 2030. temelji isključivo na obvezujućem cilju smanjenja stakleničkih plinova (bez donošenja obvezujućih ciljeva za obnovljive izvore do 2030. na razini država članica i EU)."

Dodatno se traži od vlada pojedinih zemalja da smanje novčanu potporu obnovljivim izvorima energije, a senzacionalističke izjave, poput izjave Flavia Contia, generalog direktora ENEL-a: “Ova sumanuta potpora obnovljivoj energiji jednako je prisutna u Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji, a posljedica je da Nijemci sada plaćaju 20 milijardi eura više za energiju, dok energetske tvrtke zatvaraju pogone. Zar je to razumno? Zar je to ono što hoće Europa? To je recept za propast.”, zanemaruju činjenicu da je godišnja europska potpora za obnovljive izvore oko 30 milijardi eura, a za nuklearna i fosilna goriva oko 61 milijardu eura, stoji u izvješću.

Izvrčući činjenice, Skupina je otišla toliko daleko da tvrdi kako jedino termoelektrane na uvezeni plin i ugljen mogu osigurati stabilnu isporuku električne energije. Kad je izbila ukrajinska kriza, te su kompanije pokušale uvjeriti vlade zemalja da je isporuka plina iz Rusije neupitna te da ovisnost Europe o uvozu iz Rusije ne predstavlja problem. Greenpeace ističe kako su motivi Skupine Magritte poprilično jasni: budući da su prekomjerno uložili u fosilna goriva, a nemaju dostatnih pogona na obnovljivu energiju, odlučili su prisiliti Europu da nastavi biti ovisna o uvoznom fosilnom gorivu.

Prijedlog Greenpeaca

Istraživanje koje je za Greenpeace proveo Njemački institut za tehničku termodinamiku, DLR, pokazuje da su čista i sigurna energija dva lica iste kovanice. Paket strogih mjera za postizanje ciljeva do 2030. godine omogućit će i jedno i drugo: smanjit će se rizik od neisporuke energije i rizik od globalnih klimatskih promjena. Izvještaj “Smjernice za Europu: na putu prema održivoj i neovisnoj isporuci energije” iznosi, na temelju ciljeva za 2030. koje je predložila Europska komisija u siječnju, da čak i ako Europska Unija iskoristi sav svoj konvencionalni plin, naftu i tvrdi ugljen, i dalje će do 2030. svake godine morati uvoziti fosilnih goriva u energetskoj vrijednosti od ukupno 29.000 PJ. To konkretno znači da će morati uvoziti oko 255 milijardi m3 plina, 2,8 milijardi barela nafte, te 81 milijun tona tvrdog ugljena, što bi dovelo do nevelikog smanjenja uvoza energije u EU u odnosu na današnje razine. Međutim, ako bi čelni ljudi EU poduprli ambicioznije ciljeve za 2030., ukupna potreba za uvozom fosilnih goriva bila bi za 45% niža od one u postojećem prijedlogu komisije, čime bi se na godišnjoj razini izbjegao uvoz 90 milijardi m3 plina, 1,3 milijarde barela nafte, te ne bi bilo potrebno uvoziti tvrdi ugljen. U usporedbi sa siječanjskim prijedlogom Europske komisije, do 2030. uvoz plina smanjio bi se daljnjih 35%, a uvoz nafte daljnjih 45%. Ovakva Energetska [R]evolucija također bi do 2030. dovela do daljnjeg značajnog smanjenja emisije ugljika u odnosu na prijedlog komisije. S druge pak strane, ulaganja u energetski sektor ostala bi vrlo slična onima koje predviđa prijedlog komisije, zaključuje se u izvještaju Greenpeacea.

Greenpeace poziva europske čelnike da udio obnovljivih izvora energije povise na 45%, energetske uštede na 40%, a emisije stakleničkih plinova smanje za 55% do 2030. godine. „Ovo je ključan trenutak za Europu. Imamo priliku osloboditi se hirova bilo kojeg političkog ili industrijskog moćnika koji Europi želi zavrnuti slavinu. Kompanije čije poslovanje ovisi o uvozu fosilnih goriva iz politički nepredvidivih zemalja loši su savjetnici vladama. Naši čelnici trebaju podržati ambiciozne ciljeve za povećanje obnovljivih izvora i veće energetske uštede, i to je najbolji jamac energetske sigurnosti. To od njih očekuje i golema većina građana, što pokazuju brojne ankete“, izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

 

Izvor: http://www.greenpeace.org/

Tags:     Greenpeace      ovisnost o fosilnim gorivima
Index članka
Greenpeace upozorava na europsku ovisnost o fosilnim gorivima
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?