Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Počinje ozbiljni razvoj vjetra u Latinskoj Americi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 25 Siječanj 2011 21:50

Latinska Amerika se raprostire na površini od 21 milijuna km2, kroz mnoge različite okoliše, od kojih su mnogi odlični za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Nažalost instalirana snaga takvih izvora je još uvijek mala, ali potencijali u budućnosti su ogromni.

U Latinskoj Americi još treba postaviti regulatorne okvire za energiju vjetra, te bi trebalo uskladiti regulatorne okvire tako da se vjetar brže razvija. Inače, Latinska Amerika najviše električne energije dobija iz hidroelektrana, koje su jako kompatibilne sa vjetroelektranama.

Prema godišnjim podacima Latin American Wind Energy Association (LAWEA) iz 2009.-2010., rast instalirane snage vjetroelektrana u 2009. je dostigao 100%, što je veliki rast s obzirom na rast od 20% u 2008. Rezultat je još impresivniji pošto se to odvijalo za vrijeme globalne recesije. 2009. je instalirano 622 MW, što iako je malo u ukupnoj snazi čini veliki rast u odnosu na godinu ranije. LAWEA misli da je glavni razlog tog rasta želja vlada i regulatornih agencija da povežu hidroelektrane i vjetroelektrane i želja za ubrzanim razvojem države pomoću obnovljivih izvora energije.

IHS-ova Emerging Energy Researchova (EER) studija predviđa daljnji rast vjetra, te se predviđa godišnji rast od 12,6% do 2025. godine. Očekuje se da će tada biti instalirano oko 46 GW vjetroelektrana. Očekuje se i da će Brazil tada držati 2/3 instalirane snage, slično omjeru koji postoji i danas. Po tome bi Brazil trebao imati instalirano 31,6 GW snage, a drugi bi trebao biti Meksiko sa oko 6,6 GW. Istraživanje kao glavni razlog za manju količinu instalirane snage vjetroelektrana navodi visoku cijenu opreme za vjetroelektrane i preferiranje velikih projekata hidroelektrana. Ipak zbog nestabilnog vremena zadnjih godina uslijed čega ima manje kiša nego prije, i pada cijena opreme za vjetroelektrane povećao se interes za energiju vjetra na tom području. Još jedan dodatni poticaj razvoju je činjenica da su banke ostavile dovoljno financija da svi aktualni projekti ostanu aktivno u razvoj.


Brazil

Brazil je regionlani predvodnik u potencijalnoj instaliranoj snazi u svim obnovljvim izvorima energije, uključujuči vjetar. United Nations Environment Program (UNEP) je u svom istraživanju iz 2009. naveo Brazil kao državu sa najvećim svjetskim potencijalom za obnovljive izvore energije. Brazilska vlada je uvođenjem feed-in-tarifa dopustila investitorima stabilne ekonomske uvjete, koji su potrebni za razvoj velikih projekata vjetroelektrana. Brazil je na kraju 2009. imao ukupno 606 MW instalirane snage, ali je ukupni potencijal procijenjen na čak 143 GW instaliranih vjetroelektrana, pri čemu je najveći dio u sjevernoistočnoj obalnoj regiji te države. U Brazilu je trenutačno u pogonu 33 vjetroelektrana, 14 se gradi, a kada se svi ti projekti i oni u planu izgrade ukupna snaga će im biti oko 3.140 MW. Trenutačno su im najveća tri projekta svaki snage od cca. 50 MW u Osoriu. U 2009. je energetski regulator ANEEL izdao dozvole za 71 novi projekt ukupne snage 1,8 GW.

Brazil je postao popularan i kod proizvođača vjetroagregata te tamo trenutačno tvornice imaju Wobben Wind Power, TECSIS, Suzlon, Vestas i IMPSA Wind. Očekuje se daljnji dolazak velikih svjetskih proizvođača vjetroagregata u Brazil.

Meksiko

Meksiko kao druga najveća zemlja Latinske Amerike ima sličnu perspektivu kao Brazil, samo je zasad u nižem stupnju razvoju, jer se tek sada rade prvi ozbiljni planovi za proizvodnju. Glavni interes za sada budi regija Oaxaca gdje postoji potencijal od otprilike 3 GW.  Tamo se nalaze dvije od tri Meksičke vjetroelektrane u pogonu, La Venta I od 9 MW i La Venta II od 84 MW koja je izgrađena krajem 2008. Meksiko drugačije potiče projekte i to na način da direktno financira studije i gradnju kada one budu gotove, a sama regulativa je prilično nova, pojavila se tek 2009.


Slika 1: Vjetroelektrana Oaxaca, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Meksiko ima veliki potencijal i za proizvodnju vjetroagregata zbog svoje blizine SAD-u, i jeftinije radne snage, ali zasada tamo još nema proizvođača vjetroagregata. Očekuje se njihov dolazak u budućnosti.


Čile

Čile je sa svojom populacijom od 16 milijuna stanovnika i 4000 km obale unikatan slučaj u svijetu. Čile je krajem 2009. imao instaliranih 168 MW vjetroagregata od čega je 148 MW dodano 2009. U gradnji je još jedna velika vjetroelektrana snage 125 MW koja bi trebala proraditi 2012. Većina projekata se nalazi u srednjem i sjevernom dijelu zemlje, iako i jug odnosno Patagonija imaju ogroman potencijal. Tamo je problem velike udaljenosti od mreže i slabe naseljenosti tog područja, te samim time i slabog konzuma.

U Čileu su 2004. uvedeni prvi zakoni kojima se stimulirala proizvodnja električne energije, a dotada je postojalo slobodno tržište, pri čemu se jako puno električne energije uvozilo.

Costa Rica

Costa Rica je slična Čileu u smislu da se radi o maloj državi kod koje bi energija vjetra mogla povećati udio proizvodnje električne energije iz vlastitih izvora. Costa Rica trenutačno 79% električne energije dobija iz hidroelektrana, ali problem je što državni monopolist ICE dopušta samo 15% proizvodnje iz privatnih tvrtki.

Trenutačno ima 4 vjetroelektrane koje imaju snagu od 123 MW, a gradi se i peta koja će imati snagu od 49,5 MW. Procjenjuje se da je potencijal u središnjem vulkanskom dijelu regije oko 600 MW.

Costa Rica isto ima dobar potencijal za proizvodnju vjetroagregata zbog visoke educiranosti stanovništva, ekonomske stabilnosti i dobre klime za ulaganje, pri čemu je jedini minus trenutačni monopolizam u energetici.

 


Slika 2: Latinoameričke vjetroelektrane, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Nikaragva

Nikaragva je novi igrač u industriji vjetra, s jednom vjetroelektranom snage 40 MW koja je izgrađena u travnju 2009. Sama Nikaragva ima instalirano samo 863 MW snage u cijeloj električnoj mreži, tako da iako postoji plan za još 215 MW projekata vjetroelektrana još se ne zna kako bi se oni iskoristili (prosječna snaga koja se koristi u državi je 300 MW). Najvjerojatnije će se čekati da se izgrade dalekovodi između Gvatemale i Paname koji bi trebali moći prenositi 300 MW. Taj projekt je trebao biti dovršen 2009., ali je nažalost odgođen.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Index članka
Počinje ozbiljni razvoj vjetra u Latinskoj Americi
#2
#3
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?