Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Kako ostvariti projekte obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj? - koje smo odgovore dobili plus prezentacije s okruglog stola E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 03 Veljača 2011 01:39

Danas je, kao što smo i najavili održan okrugli stol u organizaciji Zbora novinara Hrvatskog novinarskog društva pod radnim naslovom "Kako ostvariti projekte obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj?". U nastavku saznajte da li su postavljena prava pitanja i da li su ponuđeni pravi odgovori i rješenja, te pogledajte prezentacije većine sudionika okruglog stola.

Okrugli stol Zbora okoliša

Skup je vodio Mladen Iličković koji je dao i uvodnu riječ, a skup su kratko pozdravili i svi pozvani predstavnici vlade i sabora. Prvu prezentaciju imao je g. Raguzin iz Ministarstva gospodarstva, a niz izlaganja je zatvorio g. Vidan iz Zelene akcije.

Od predstavnika ZOIE HGK svoje prezentacije su iznijeli Josip Dundović na temu problema mogućnosti korištenja biomase, Ljubomir Majdandžić na temu problema oko priključka solarnih projekata, Davor Kralik na temu mogućnosti korištenja bioplina, Tonći Panza u ime Željka Tunjića na temu zašto Hrvatska ne napreduje u vjetroenergiji, Željko Jurilj koji je predstavio prvi projekt geotermalne elektrane, te izdvojeno Mladen Perkov koji je predstavio klaster Inteligentna energija, kao i Goran Slipac koji je predstavio projekte obnovljivih izvora energije koje razvija HEP-OIE.

Nakon prezentacija povela se na momente i vrlo žustra rasprava oko problema razvoja projekata, gdje je ostao dojam da neka bitna pitanja nisu bila postavljena, a na neka nije uslijedio odgovor ili je on bio polovičan.

G. Panza kao predsjednik Zajednice OIE pri HGK je pozvao Ministarstvo da nađe rješenje za probleme koje stvara HEP prilikom priključenja nekoliko projekata velikih vjetroelektrana koje već imaju ili su u fazi ishođenja građevinske dozvole, a koji bi u ovim kriznim vremenima mogli biti putokaz novim investitorima i otvaranju novih radnih mjesta, te značajnom priljevu sredstava u državni proračun i proračun lokalnih zajednica.

Isto tako, Ministarstvo je prozvano zbog nedonošenja novog tarifnog sustava za OIE, kao i nedonošenja novog sveobuhvatnog Zakona o obnovljivim izvorima energije. G. Horvat kao predstavnik Ministarstva je rekao da se na Zakonu intenzivno radi, te da će isti biti završen prije ljeta. Također je rekao da će se 17.02. predstaviti novi detaljan elektronski registar projekta OIEiKP, kao i da će se uvesti e-obrasci za jednostavniju prijavu svih projekata OIE u registar (PEO), a posebno da će to, kao i novi zakon značajno olakšati administrativnu proceduru izgradnje i dobijanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije za male sustave na kućama i zgradama.

Okrugli stol Zbor okoliša

Nakon završetka okruglog stola ostao je dojam da je rasprava mogla biti i konstruktivnija, te da se više moglo pričati o problemima i posebno rješavanju istih. Isti slučaj je i sa izlaganjima koja su dijelom bila samo prezentacija pojedinih firmi ili projekata. No ukoliko se obećanja dana od strane predstavnika Ministarstva u smislu novog registra i zakona ostvare, ima nade za značajniji rast upotrebe obnovljivih izvora energije u RH.

Od prezentacija koje možete naći na ovim stranicama posebno preporučujemo pogledati prezentaciju g. Majdandžića koji je prikazao tužno stanje korištenja solarne energije u Hrvatskoj, kao i ponudio rješenja kako to stanje dramatično popraviti.

Igor Raguzin i Darko Horvat, MINGORP - Strateški i zakonodavni okvir za obnovljive izvore energije u Republici Hrvatskoj

Josip Dundović, voditelj grupacije za biomasu ZOIE HGK - Šumska biomasa za proizvodnju toplinske i električne energije u RH

Ljubomir Majdandžić i Mladen-Renato Martinac, grupacija za energiju Sunca ZOIE HGK - Kako ostvariti projekte obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj?

Davor Kralik, voditelj grupacije za bioplin ZOIE HGK - Potencijali bioplina u Hrvatskoj

Mriko Tunjić, voditelj grupacije za energiju vjetra ZOIE HGK - Zašto Hrvatska ne napreduje u vjetroenergiji?!

Toni Vidan, Zelena akcija - Utjecaj politike i javnosti na održivu energetiku u Hrvatskoj

Mladen Perkov - Klaster Inteligentna energija

Goran Slipac, direktor HEP-OIE - Projekti obnovljivih izvora energije u HEP-u

Željko Jurilj, voditelj grupacije za geotermalnu energiju ZOIE HGK - Prva Hrvatska geotermalna elektrana Marija 1, 4,71MW

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?