Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Indijska Tata planira 'Nano' vjetroagregate da pojača distribuiranu proizvodnju električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 01 Travanj 2011 19:20

Tata, jedna od najvećih poslovnih kompanija na svijetu planira lansirati inovativnu čistu tehnologiju za ruralna područja kako bi iskoristila priliku u brzorastućem energetskom sektoru Indije.

Tata Power Company, kompanija kćer Tata grupe, planira testirati 2 kW vjetroagregat koji bi mogao proizvoditi dovoljno električne energije da pokrije osnovne troškove male ruralne kuće. Pošto Indija ima više tisuća sela koja nisu spojena na mrežu, to bi moglo biti jako korisno.

2 kW vjetroagregat koji bi se mogao postaviti na krov bi imao dovoljno snage da daje električnu energiju za više ventilatora (snage 60 W) i svjetala (snage 40 W). Moglo bi se koristiti i više uređaja kad bi se s vjetroagregatom spojio i baterijski sustav.

Tata investira puno novaca u čiste energetske tehnologije, te ima i pilot projekte kojima testira krovne solarne panele koji demonstriraju tehnologiju za prijenos električne energije u državnu mrežu.


Sama Indija treba ogromnu količinu energije ne samo za ruralnu elektrifikaciju nego i za rastuću potražnju gradova, a već sada je jako ovisna o uvozu i o elektranama na ugljen i vlastitom ugljenu. A pošto Indija ima cilj smanjiti udio ugljičnog-dioksida za 20-25 posto do 2020. morat će se puno više osloniti na obnovljive izvore energije.

Distribuirana proizvodnja električne energije ima dodatne prednosti u slučaju Indije, pošto je to jedna jako velika zemlja u kojoj je teško proširiti prijenosnu mrežu na udaljena i nepristupačna mjesta. Takva proizvodnja bi smanjila gubitke i krađu u mreži (koja je iznosila nevjerojatnih 88.327 MW u 2007. i 2008. godini), te bi poboljšala stabilnost mreže i podigla svijest lokalnih zajednica o efikasnom korištenju električne energije.

Ulazak jedne velike multinacionalne kompanije u sektor koji je bio zapostavljen pojačava povjerenje investitora i otvara mnogostruke mogućnosti za zapošljavanje. Investiranje iz privatnog sektora zajedno sa vladinim poticajima i međunarodnom suradnjom bi mogao pretvoriti Indijski energetski sektor u profitabilnu granu koja bi poticala brzi razvoj čistih tehnologija, visoku kvalitetu usluga i veliku konkurentnost.

Izvor: earthandinustry.com

Tags:     indija      tata      nano      vjetroagregat      električna energija
Index članka
Indijska Tata planira 'Nano' vjetroagregate da pojača distribuiranu proizvodnju električne energije
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?