Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pohrana energije vjetra u spremnike s komprimiranim zrakom E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 08 Srpanj 2011 15:18

Kako pohraniti proizvedenu energiju u vremenu kada je ne koristimo jedno je od ključnih pitanja ako želimo u potpunosti iskorištavati potencijale energije vjetra. Tokom zadnjih godina predlagana su neka zanimljiva rješenja, a posljednje se trenutno čini najzanimljivije i najprihvatljivije.

Prijedlozi koji su naišli na veliko zanimanje uključivali su korištenje baterija, hibridnih i električnih automobila, ili korištenje hidroelektrana (posebno reverzibilnih), no trenutno ne postoji velika količina električnih vozila, a neke lokacije na svijetu nemaju uvjete za izgradnju hidroelektrana, te je stoga prijedlog o pohrani energije u spremnicima sa komprimiranim zrakom trenutno najzanimljiviji.

Za komprimiranje zraka kod konvencionalnih spremnika koristi se električna energija koja komprimira zrak u podzemne spilje ili akvifere. Taj zrak se ispušta i pokreće generator koji proizvodi električnu energiju onda kada je ona potrebna. Takvo skladište cijenom je deset puta jeftinije od baterija, no riješenje kao takvo se ne koristi mnogo jer zahtjeva lokaciju sa podzemnim hermetički zatvorenim prostorom za skladištenje.

Pohranjivanje koprimiranog zraka u konvencionalnim nadzemnim spremnicima je nepraktično zbog velikih dimenzija i skupih spremnika. No, američka kompanija SustainX uspjela je smanjiti troškove korištenjem klipova za proizvodnju električne energije, umjesto korištenja agregata. Plinski agregat može proizvoditi električnu energiju iz malog raspona tlakova zraka, a klipovi mogu djelovati na većim rasponima, te zbog mogućnosti veće kompresije mogu pohraniti više energije. Uz to, klipovi odlično rade i kada je tlak u spremniku ispod razine potrebne za rad agregata.

SustainX uspio je poboljšati i učinkovitost sustava povećavši količinu proizvedene električne energije smanjenjem gubitaka topline. Njihova tehnologija komprimira zrak korištenjem električne energije koja potiskuje klipove u cilindre. Kako bi se oslobodila energija, zrak koji ekspandira potiskuje klipove natrag, čime pokreće generator. Tanak mlaz vode unutar cilindra absorbira toplinu stvorenu kompresijom. Vruća voda se skladišti i utiskuje u cilindre u procesu ekspanzije, pa sustav ne treba dodatno gorivo za zagrijavanje zraka. Prskalice vode povećavaju energetsku učinkovitost procesa sa 54% na 95%, tvrdi suosnivač kompanije Ben Bollinger.


Izvor slike: http://www.sustainx.com

Osnovno načelo komprimiranja zraka kojega je kasnije moguće koristiti za proizvodnju električne energije nije moguće unaprijediti, no razvoj spremnika i generatora mogao bi smanjiti njihove cijene, što bi smanjilo ukupne troškove i učinilo ovu tehnologiju dostupnijom.

Kompanija SustainX demonstrirala je prototip snage 40 kW, te trenutno završava izgradnju prototipa snage 1 MW. Uz to, dobila je i kredit vrijedan 20 milijuna dolara za dodatno ispitivanje ove tehnologije.

Izvor: http://www.technologyreview.com

http://www.treehugger.com

Tags:     pohrana energije      SustainX
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?