Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

General Electric E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 08 Studeni 2011 20:49

Kompanija General Electric već više od 120 godina konstantno razvija nove tehnologije na širokom spektru područja na kojima djeluje. Kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, GE je jedna od vodećih kompanija, posebice na području energije vjetra i Sunčeve energije.

Povijest kompanije

Thomas Alva Edison osnovao je 1890. godine kompaniju Edison General Electric Company, koja se zbog povećanja opsega poslova i širenja tržišta 1892. godine udružila sa kompanijom Thomson-Huston Company pod nazivom General Electric Company. 1900. godine kompanija je otvorla prvi laboratorij u S.A.D.-u namijenjen isključivo znanstvenim istraživanjima, što joj je omogućilo značajan razvoj i brojne novitete kroz cijelo dvadeseto stoljeće.

Tako je 1905. godine proizvedena najveća parna turbina snage 5.000 kW, a 1906. godine mladi inženjer u GE, Ernst Frederick Werner Alexanderson, ostvario radioprijenos. Kompanija je 1908. godine predstavila prve električne lokomotive koje su već iste godine korištene u New Yorku.

U prvih trideset godina XX. stoljeća GE je predstavio svoje prvo električno kuhalo, prvi hladnjak, prvi televizijski uređaj, te perilicu za rublje. 1930. godine kompanija je, kroz konstantan razvoj materijala kao što su plastika i smole, omogućila da plastika postane materijal za komercijalnu upotrebu.

1939. godine Katharine Burr Blodgett, znanstvenica u GE laboratoriju, predstavila je tzv. „prozirno staklo“, odnosno nereflektirajuće staklo kakvo se danas koristi kod optičkih uređaja kao što su leće za kamere. Godinu dana kasnije kompanija je, predstavivši silikon, iznenadila još jednim razvojem materijala. Četrdesetih godina GE je radio na razvoju tehnologije motora za avione, a u pedesetima je predstavljena izrada dijamanata, te nuklearna energija. Prvu nuklearnu elektranu GE je otvorio 1957. godine.

1961. godine otvoren je prvi centar za istraživanje svemirske tehnologije, a 1962. obilježena je razvojem magneta i početkom laserske tehnologije. 1981. godine kompanija je predstavila optička vlakna i započela s razvojem njihove tehnologije. 1983. godine predstavljen je prvi uređaj za magnetsku rezonancu, a deset godina kasnije započela je njegova primjena kakvu znamo danas. Devedesetih godina kompanija je, razvojem skenera i mamografa napredovala na području medicine, te je svoje istraživačke centre otvorila diljem svijeta.

I u ovom stoljeću kompanija je nastavila sa značajnim razvojem i novitetima, pa je tako 2002. godine daljnji razvoj na području medicine predstavio 4D ultrazvuk, 2005. godine predstavljen je HDMRI, uređaj za magnetsku rezonancu visoke rezolucije, a 2008. godine HD CT skener. 2003. godine predstavljena je, do tada, najučinkovitija lokomotiva, koja stvara najmanje emisija, a 2007. godine predstavljena je prva hibridna lokomotiva. 2008. godine razvijeni su hidrofobni nano premazi, a godinu dana nakon zabilježeni su napretci u ultrazvučnoj tehnologiji.

Prošle godine GE je predstavio Nucleus, kućni sustav za upravljanje energijom.Index članka
General Electric
Energija vjetra
Istraživanje i razvoj, solarna tehnologija i Ecomagination
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?