Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

General Electric E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 08 Studeni 2011 20:49

Kompanija General Electric već više od 120 godina konstantno razvija nove tehnologije na širokom spektru područja na kojima djeluje. Kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, GE je jedna od vodećih kompanija, posebice na području energije vjetra i Sunčeve energije.

Povijest kompanije

Thomas Alva Edison osnovao je 1890. godine kompaniju Edison General Electric Company, koja se zbog povećanja opsega poslova i širenja tržišta 1892. godine udružila sa kompanijom Thomson-Huston Company pod nazivom General Electric Company. 1900. godine kompanija je otvorla prvi laboratorij u S.A.D.-u namijenjen isključivo znanstvenim istraživanjima, što joj je omogućilo značajan razvoj i brojne novitete kroz cijelo dvadeseto stoljeće.

Tako je 1905. godine proizvedena najveća parna turbina snage 5.000 kW, a 1906. godine mladi inženjer u GE, Ernst Frederick Werner Alexanderson, ostvario radioprijenos. Kompanija je 1908. godine predstavila prve električne lokomotive koje su već iste godine korištene u New Yorku.

U prvih trideset godina XX. stoljeća GE je predstavio svoje prvo električno kuhalo, prvi hladnjak, prvi televizijski uređaj, te perilicu za rublje. 1930. godine kompanija je, kroz konstantan razvoj materijala kao što su plastika i smole, omogućila da plastika postane materijal za komercijalnu upotrebu.

1939. godine Katharine Burr Blodgett, znanstvenica u GE laboratoriju, predstavila je tzv. „prozirno staklo“, odnosno nereflektirajuće staklo kakvo se danas koristi kod optičkih uređaja kao što su leće za kamere. Godinu dana kasnije kompanija je, predstavivši silikon, iznenadila još jednim razvojem materijala. Četrdesetih godina GE je radio na razvoju tehnologije motora za avione, a u pedesetima je predstavljena izrada dijamanata, te nuklearna energija. Prvu nuklearnu elektranu GE je otvorio 1957. godine.

1961. godine otvoren je prvi centar za istraživanje svemirske tehnologije, a 1962. obilježena je razvojem magneta i početkom laserske tehnologije. 1981. godine kompanija je predstavila optička vlakna i započela s razvojem njihove tehnologije. 1983. godine predstavljen je prvi uređaj za magnetsku rezonancu, a deset godina kasnije započela je njegova primjena kakvu znamo danas. Devedesetih godina kompanija je, razvojem skenera i mamografa napredovala na području medicine, te je svoje istraživačke centre otvorila diljem svijeta.

I u ovom stoljeću kompanija je nastavila sa značajnim razvojem i novitetima, pa je tako 2002. godine daljnji razvoj na području medicine predstavio 4D ultrazvuk, 2005. godine predstavljen je HDMRI, uređaj za magnetsku rezonancu visoke rezolucije, a 2008. godine HD CT skener. 2003. godine predstavljena je, do tada, najučinkovitija lokomotiva, koja stvara najmanje emisija, a 2007. godine predstavljena je prva hibridna lokomotiva. 2008. godine razvijeni su hidrofobni nano premazi, a godinu dana nakon zabilježeni su napretci u ultrazvučnoj tehnologiji.

Prošle godine GE je predstavio Nucleus, kućni sustav za upravljanje energijom.


Energija vjetra

Kada je riječ o energetici, GE Energy ostvaruje značajne napretke na području obnovljivih izvora energije, posebice na području iskorištavanja energije vjetra i Sunčeve energije. Kompanija je jedan od vodećih dobavaljača vjetroagregata, na kopnu i na moru, u svijetu (trenutno drugi na svijetu iza Vestasa), a sami vjetroagregati pokazuju iznimne performanse i pouzdanost. Prvi vjetroagregat snage 1,5 MW GE je postavio 1996. godine, a 2002. godine snažno je zakoračio u industriju energijom vjetra. Od tada do danas GE je, kroz konstantan razvoj, predstavio desetak tipova vjetroagregata. Vjetroagregati za korištenje na kopnu imaju raspone snage od 1,5 do 2,75 MW, a priobalni vjetroagregati su snage do 4,1 MW. Osim same proizvodnje, GE se ističe i kvalitetnim operativnim uslugama, te uslugama održavanja.

Do početka 2011. godine kompanija je isporučila 15.000 vjetragregata diljem svijeta, te je od 2002. do 2011. godine povećala proizvodnju svojih vjetroagregata na kopnu za 94%. GE u svijetu ima 11 centara za razvoj tehnologije iskorištavanja energije vjetra, a svi zadovoljavaju rigorozne uvjete kompanije, te imaju ISO 9001:2000 certifikat.

Posebna pažnja posvećena je kvalitetnim performansama vjetroagregata koje omogućuju što bolju kompatibilnost vjetroagregata sa elektroenergetskom mrežom. Posebna elektronika i kontrole, patentirane od strane GE, omogućuju vjetroelektranama jednaku kompatibilnost s mrežom kakvu nalazimo kod konvencionalnih elektrana. Vrlo važnu ulogu pritom imaju operativni centri, kao i centri za održavanje i preventivnu dijagnostiku.

Rad svojih vjetroagregata na kopnu i na moru GE svojim SCADA sustavima nadzire 24 sata u danu kroz cijelu godinu, a uz to se vrše planirana održavanja, rutinske kontrole, te zamjena potrebnih dijelova koristeći i senzore za preventivna održavanja. Konstantno se i analiziraju izvješća performansi, što dodatno osigurava najveću kvalitetu rada.

Razvoj tehnologije vjetroagregata još je jedan od zadataka kompanije kojim se žele postići što bolje performanse, što veća učinkovitost, te bolja integracija s elektroenergetskom mrežom. Mogućnost nadogradnje i poboljšanja postojećih vjetroagregata na gotovo svim njegovim segmentima još je jedna od prednosti General Electric-a.


Istraživanje i razvoj

Centar za istraživanje i razvoj kompanije General Electric jedan je od najvećih takvih centara u svijetu, te pruža kompaniji široki spektar mogućnosti na svim područjima djelovanja. Rasprostranjen na pet država: S.A.D., Njemačka, Kina, Indija i Brazil, centar omogućava razvoj, istraživanje i inovacije u područjima medicine, energetike, nanotehnologije, avionautike, tehnologije materijala, transporta, kemije, i pročišćavanja vode.

http://www.ge.com/thegeshow/manufacturing/#ch1

Ključnu ulogu imaju tehnološka raznolikost i globalna povezanost, a sam slogan kompanije, „Što možemo zamisliti, možemo i ostvariti“ („What we can imagine, we can make happen“), ističe njenu predanost na svim područjima djelovanja.

Centar ima više od 2.800 zaposlenika, a prema podacima iz 2008. godine kompanija je u njega uložila 555 milijuna dolara (ukupan budžet komanije 2008. godine iznosio je 4,3 milijardi dolara). Iste godine centar je imao čak 560 patenata.

Sunčeva energija

Rast potražnje za električnom energijom povećao je interes kompanije kada je riječ o ulaganju i solarne i fotonaponske ćelije, te GE trenutno provodi niz projekata koji bi omogućili jednostavnije, učinkovitije i jeftnijije solarne elektrane velikih dimenzija. GE trenutno ima razvijene solarne panele pojedinačne snage od 78 do 150 kW, a njihovi fotonaponski sustavi trenutno opskrbljuju energijom 14.000 kućanstava.

Ecomagination

Ecomagination je progam započet u svibnju 2005. godine, a odražava obvezu kompanije u stvaranju inovativnih rješenja za sve ekološke izazove uz poticanje gospodarskog rasta. Program potiče razvoj čistih tehnologija, održive infrastrukture i smanjenje emisija CO2. Do 2011. godine kroz Ecomagination je izišlo čak 110 proizvoda, a godišnje se u razvoj proizvoda ulaže 1,8 milijardi dolara.

Upravo kroz ovaj program GE je u suradnji sa kompanijom Caithness Energy započeo izgradnju Shepherds Flat, najveće vjetroelektrane na svijetu ukupne snage 845 MW, koja se nalazi u Oregonu. Očekuje se da će elektrana proizvoditi električnu energiju dostatnu za napajanje 235.000 kućanstava.

Tankoslojna solarna ćelija od kadmij telurida (CdTE), kod koje je ostvarena učinkovitost od 12,8% također se razvija kroz ovaj program, a GE vjeruje kako bi daljnji razvoj ove tehnologije zanačajno mogao utjecati na korištenje solarne energije za pretvorbu u električnu energiju.

Budućnost kompanije

Već dugi niz godina kompanija bilježi konstantan rast i napredak u svim svojim područjima djelovanja. U 120 godina postojanja kompanija je značajno doprinjela razvoju čovječanstva, što je rezultiralo i dvijema Nobelovim nagradama (Irving Langmuir dobio je 1932. godine Nobelovu nagradu na području kemije, a  Ivar Giaever 1973. godine na području fizike). Danas GE i dalje konstantno ulaže u razvoj i inovacije, istovremeno šireći spektar djelovanja. Upravo iz tog razloga u budućnosti možemo očekivati daljnji rast kakav je kompanija pokazala do sada.

Tags:     GE      razvoj      inovacije      vodeće kompanije
Index članka
General Electric
Energija vjetra
Istraživanje i razvoj, solarna tehnologija i Ecomagination
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?