Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Završena peticija: NE sprečavajte korištenje vjetroenergije na otocima i uklonite ograničavajuću kvotu za struju iz solara! E-mail
Autor Edo Jerkić   
Petak, 25 Studeni 2011 21:28

S obzirom na to da od pokretanja peticije nema nikakvih signala da se išta po pitanju zahtjeva iz peticije pomaklo s mrtve točke (više puta obećavani novi Zakon o OIE i određivanje nove kvote poticanja za fotonaponske sustave još nema!), izlažemo potpisnike ove peticije kako bi se pokazalo da postoji svijest o ovome problemu i da ovakvi potezi ne mogu proći nezapaženo.


U Zakonu i dalje stoji zabrana gradnje vjetroelektrana na otocima. Također, kvota za otkup struje dobivene solarnom energijom u cijeloj Hrvatskoj je trenutno samo 1MW, dok se trenutni prijedlog nove kvote kreće oko iznosa od 50MW (koliko je navedeno i u energetskoj strategiji RH do 2020. godine). Međutim ta kvota zasada nije potvrđena, iako HROTE ima potpisanih sad već blizu dva MW ugovora o otkupu električne energije iz solara, od kojih je Status povlaštenog proizvođača i pravo na poticajnu cijenu dobilo svega 158kW u trenutku pisanja ovog članka. 
Ostaje jedino zaključiti da se ugovori potpisuju protivno određenoj kvoti i zakonskim odredbama. Sukladno svjetskim trendovima, razvoju tehnologije i količine dozračene energije Sunca u Hrvatskoj, smatramo da se kvota za solar do 2020. ne bi trebala ograničavati.

Iako je peticija službeno završena još uvijek možete unijeti vaš potpis i komentar - za slanje vaše prijave Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript - objavljujemo samo prijave u kojima postoji ime i prezime te lokacija potpisnika.

Sve dosadašnje potpisnike peticije pogledajte na ovom L I N K U.

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?