Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Enercon E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 09 Ožujak 2012 13:46

Njemačka kompanija Enercon jedan je od vodećih proizvođača vjetroagregata, koji zajedno sa kompanijama Vestas i Gamesa čini 89% europskog tržišta, a svoje vjetroagregate isporučila je i isporučuje i za nekoliko vjetroelektrana u Hrvatskoj.

Povijest kompanije

Enercon GmbH je 1984. godine osnovao Aloys Wobben i iste godine je razvijen prvi Enercon vjetroagregat E-15/16 snage 55 kW. Prva tvornica vjetroagregata izgrađena je 1991. godine, a dvije godine kasnije započela je izgradnja prve tvornice lopatica.

1992. godine Enercon je prvi puta proizveo vjetroagregat bez mjenjačke kutije, bio je to model E-40 snage 500 kW, a 1995. godine instaliran je prvi vjetroagregat snage veće od 1 MW; točnije, riječ je o prototipu vjetroagregata E-66 snage 1,5 MW.

Od onda do danas Enercon je razvio vjetroagregate snage do čak 7,5 MW, te je osim u Njemačkoj otvorio tvornice i u Švedskoj, Brazilu, Turskoj, Portugalu i Kanadi.

U više od 30 zemalja instalirano je oko 19.000 Enercon-ovih vjetroagregata ukupne snage oko 26 GW.

1995. godine osnivač kompanije, Aloys Wobben, primio je nagradu Poul la Cour, 2000. godine primio je njemačku nagradu za zaštitu okoliša, a 2008. godine primio je od njemačkog instituta za izume Rudolf Diesel medalju.

Osim za energiju vjetra, Enercon je pokazao interes i za hidroenergiju, pa je 2009. godine puštena u rad hidroelektrana u Raguhnu, a 2011. godine dovršena je izgradnja hidroelektrane Weser koja proizvodi energju pomoću Enercon-ovih turbina.


Enercon tehnologija

Enercon posebnu pažnju posvećuje izradi lopatica za svoje vjetroagregate. Karakterizira ih iskorištavanje vanjskog i unutarnjeg radiusa cijele površine, što dodatno povećava izlaznu snagu. Uz to, novije lopatice su otpornije na turbulencije, te omogućavaju ravnomjerniji tok cijelom dužinom. Poboljšani su i sami vrhovi lopatica čime je smanjena buka prilikom rada.

Dizajn lopatica

U Enerconu smatraju kako manji broj rotirajućih komponenti smanjuje mehanička oštećenja istovremeno povećavajući vijek trajanja svih dijelova. Glavčina rotora i generator direktno su povezani, tvoreći jednu cijelinu bez upotrebe mijenjačke kutije. Takva jedinica postavlja se na fiksnu os, koja se zove i klin. U usporedbi s klasičnim sustavom sa mijenjačkom kutijom sa velikim brojem ležišta u pokretnom prijenosniku snage, Enerconov sustav prijenosa zahtijeva samo dva sporo okretajuća valjkasta ležaja zbog sporo okretajućeg direktnog pogona.

Rotirajuće komponente

Svi Enerconovi vjetroagregati opremljeni su najnovijom mikroelektroničkom tehnologijom nadzora koju je razvio sam Enercon. Središnji sustav konstantno prima informacije periferalnih kontrolnih elemenata, a njegova uloga je prilagoditi sve parametre kako bi se osigurala maksimalna izlazna snaga vjetroagregata u svim vremenskim uvjetima.

Uz nadzor rada samog vjetroagregata, Enercon je razvio i sustave nadzora povezanosti s elektroenergetskom mrežom, kao i sustav nadzora u slučaju oluja (storm control). Sustav nadzora povezanosti s mrežom omogućava mjerenja napona, struje i frekvencije između pretvarača i transformatora sustava. Mjerene vrijednosti konstantno se šalju na središnji kontrolni sustav, što omogućava pravovremenu reakciju na promjene u naponu ili frekvenciji mreže. Sustav za kontrolu prilikom oluja omogućava kontrolirani rad prilikom velikih brzina vjetra, čime se izbjegava potpuni prestanak rada vjetroagregata koji smanjuje proizvodnju.

Sustav za kontrolu prilikom oluja

U Enerconu svakodnevno rade na razvoju materijala koji se koriste u izradi lopatica, ali i na razvoju drugih dijelova kao što su stup ili temelji vjetroagregata. Prilikom dizajniranja stupa želi se postići što jednostavnija konstrukcija koja će smanjiti vrijeme dopreme stupa do željene lokacije, kao i vrijeme postavljanja stupa, ali i njegove ukupne troškove. Enercon-ovi čelični stupovi proizvedeni su u nekoliko dijelova koji se spajaju posebnom L prirubnicom. Stup vjetroagregata postavlja se na kružne temelje čije su prednosti jednake sile u svim smjerovima vjetra, te smanjenje ojačanja i količine betona koji se koristi prilikom izrade.


Enercon vjetroagregati

Enercon-ovi vjetroagregati namijenjeni su za iskorištavanje vjetra na kopnu, a podijeljeni su u tri skupine: vjetroagregati snage 330-900 kW, vjetroagregati snage 2,3-3 MW, te vjetroagregati snage veće od 3 MW. Trenutno je dostupno 10 modela Enercon-ovih vjetroagregata, koji se nalaze instalirani na vjetroelektranama diljem svijeta, a najzanimljiviji među njima je onaj snage 7,5 MW, Enercon E-126.

Dostupni Enercon vjetroagregati

Vjetroagregat E-126 najveći je Enercon-ov vjetroagregat sa promjerom lopatica 127 metara i visinom kućišta 135 metara. Namijenjen je za brzine vjetra do 28 m/s, odnosno 34 m/s uz Enercon-ov sustav kontrole oluje.

E-126


Enercon u Hrvatskoj

Enercon-ovi vjetroagregati dio su nekoliko vjetroelektrana u Hrvatskoj. Vjetroelektrana Orlice, koja se nalazi u blizi Šibenika, Sastoji se od 11 Enercon vjetroagregata – 3 vjetroagregata E-48, pojedinačne snage 800 kW, i 8 vjetroagregata E-44, pojedinačne snage 900 kW. Vjetroelektrana Trtar-Krtolin, koja se također nalazi u blizini Šibenika, se sastoji od 14 vjetroagregata E-48 ukupne instalirane snage 11,2 MW.


VE Orlice

Dodatnih 45 vjetroagregata trebalo bi biti postavljeno na tri vjetroelektrane koju su u planu, odnosno u fazi izgradnje. Riječ je o vjetroelektranama Ponikve, Danilo i Rudine. Vjetroelektrana Ponikve nalazi se na Pelješcu, trenutno je u izgradnji, a sastoji se od 14 vjetroagregata E-70 pojedinačne snage 2,3 MW; vjetroelektrana Rudine nalazi se u blizini Slanoga gdje bi trebalo biti postavljeno 12 vjetroagregata E-82 pojedinačne snage 2,3 MW; vjetroelektrana Danilo još je jedna elektrana koja se nalazi u blizini Šibenika, a sastojat će se od 19 vjetroagregata E-82, čija će ukupna snaga iznositi 43,7 MW.


VE Trtar-Krtolin

Tags:     Enercon      proizvođači      E-126
Index članka
Enercon
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?