Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Zašto graditi vjetroelektrane u Hrvatskoj? E-mail
Autor Diana Međimorec   
Utorak, 14 Rujan 2010 17:14

Ovaj tekst objavljen je povodom Okruglog stola o vjetroelektranama hrvatskog ogranka CIGRE, održanog u svibnju 2010. godine.

Vjetroelektrane su, kao rijetko koja tehnologija, uspjele uzburkati elektroenergetsku struku. Iako im se ne niječu pozitivni utjecaji, kao što su nepostojanje emisija tijekom rada i nepostojanje potrebe za gorivom, mnogo se češće spominju i ističu nedostaci vjetroelektrana. Osim tradicionalnih nedostataka koji se nabrajaju neovisno o dijelu svijeta (mala gustoća energije, mali faktor opterećenja, problemi s integracijom u EES, utjecaj na ptice, krajobraz, itd.), dodatno se potenciraju nedostaci vezani za specifične hrvatske prilike (vjetar u Hrvatskoj je „lošiji“ od onog na sjeveru Europe, hrvatski EES nema dovoljnih kapaciteta za regulaciju, zašto se potiču uvozne tehnologije, itd.). Cilj ovog članka jest dati drugačiji pogled na vjetroelektrane od trenutno uvriježenog u hrvatskim elektroenergetskim krugovima, te navesti argumente za daljnje promišljanje o potrebi izgradnje vjetroelektrana u Hrvatskoj.

Vjetroelektrana ili vjetropark?

Za korištenje energije vjetra često se upotrebljava agro-hortikulturalno nazivlje pa se tako govori o vjetroparkovima, vjetrofarmama ili vjetropoljima. Na taj način se i samom nomenklaturom pokušava reći da se ne radi o „pravim“ elektranama. Zato treba jasno reći, vjetroelektrana jest elektrana i to ona koja kao gorivo za proizvodnju električne energije koristi vjetar. Ona se kao i svaka druga elektrana sastoji od nekoliko komponenata, uključujući vjetroagregate (turbina+generator), transformatorske stanice, kablove i vodove,te ostale pripadajuće objekte. Na taj način postiže se sustavnost nazivanja objekata za proizvodnju električne energije (hidroelektrana, termoelektrana, nuklearna elektrana, itd.) i nedvojbeno se iskazuje da je vjetroelektrana elektroenergetski objekt, a ne element krajobraznog ili poljoprivrednog karaktera.Index članka
Zašto graditi vjetroelektrane u Hrvatskoj?
Vjetroelektrana kao varijabilni izvor energije
Što kad nema vjetra?
Vjetroelektrane i emisije
Vjetroelektrane i spremnici energije
Vjetroelektrane i promjena načina planiranja EES-a
Vjetroelektrane i prijenosna mreža
Ekonomija vjetroelektrana
Vjetroelektrane u službi razvoja
Zaključak
Reference
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?