Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Siemens E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 24 Travanj 2012 00:18

Siemens se pojavio na tržištu energijom vjetra 1980. godine, te je od tada do danas stekao status jedne od vodećih kompanija na tom području. Svoje vjetroagregate razvili su za iskorištavanje energije vjetra na kopnu i na moru, i u oba područja uspješno prate svjetski rast, potrebe i trendove.

Kompanija koja je na tržište energijom vjetra ušla prije 32 godine vjetragregatom snage 22 kW danas proizvodi vjetroagregate snage 3,6 MW, namjenjene za kopno i more, i vjetroagregate snage 6 MW namjenjene za more. U Siemensu ističu kako je za razvoj i iskustvo same kompanije zaslužno 7.800 zaposlenika koji svakodnevno unaprijeđuju kompaniju čineći je pouzdanim proizvođačem i pouzdanim partnerom, što dokazuje gotovo 9.000 postavljenih vjetroagregata.

Siemens


 

Iskorištavanje energije vjetra na kopnu

Za iskorištavanje energije vjetra na kopnu Siemens nudi vjetroagregate snage 2,3 MW, 3,0 MW i 3,6 MW. Vjetroagregati snage 2,3 MW mogu imati rotore promjera 82 (SWT-2.3-82), 93 (SWT-2.3-93) ili 101 (SWT-2.3-101) metar, čime se pokriva široki raspon uvjeta vjetra. Vjetroagregati snage 3,0 MW (SWT-3.0-101) su najnoviji Siemensovi vjetroagregati koji imaju gotovo dvostruko manje dijelova od dosadašnjih vjetragregata, te trenutno pokazuju najveći potencijal u revolucioniziranju tržišta. Najsnažniji vjetroagregati, oni snage 3,6 MW, mogu imati rotore promjera 107 (SWT-3.6-107) i 120 (SWT-3.6-120) metara, i trenutno su najveći Siemensovi kopneni vjetroagregati.

Lopatice na Siemens-ovim vjetroagregatima izrađene su od epoksidne smole ojačane staklenim vlaknima posebnim procesom izrade – Siemens IntergalBlade® process – kod kojeg se lopatice izrađuju u jednom komadu u zatvorenom procesu koji pruža optimalnu kvalitetu i snagu lopatice. Prilikom samog procesa izrade koriste se dva kalupa, unutarnji i vanjski, između kojih se, nakon što se oblože staklenim vlaknima, utiskuje epoksidna smola pod vakuumom. Nakon injektiranja smole, lopatica se, u još zatvorenom kalupu, stvrdnjava pri visokim temperaturama, nakon čega se vanjski kalup skida, a unutarnji se izvlači pomoću vakuuma. Ovakav način izrade lopatice nema nikakvih spojeva, pa samim time nema niti slabih točaka kod kojih bi došlo do puknuća ili ulaska vode.

Izrada Siemens-ove lopatice

Kućišta Siemens-ovih vjetroagregata prilagođena su za idealne uvjete rada, a glavni dijelovi kućišta, kao što su osovina, mjenjačka kutija i kočioni sustav, velikih su dimenzija. Automatski sustav podmazivanja sadrži dodatne rezerve podmazivača u slučaju da redovito održavanje mora biti odgođeno. Svako kućište, kao i toranj ima zaštitu od požara i od udara groma.

Neke od najznačajnijih vjetroelektrana na kopnu na kojim su postavljeni Siemensovi vjetroagregati su: kineski Xinjilang, prva vjetroelektrana u Aziji izgrađena 1989. godine, na kojoj se nalazi 13 vjetroagregata pojedinače snage 150 kW; Windy Flats and Tuolumne Wind Farms, vjetroelektrana izgrađena 2009. godine u Washingtonu, koja se sastoji od 156 vjetroagregata snage 2,3 MW (358, 8 MW ukupno); West Wind, vjetroelektrana izgrađena na vrlo izazovnoj lokaciji u Novom Zelandu, a sastoji se od 62 vjetroagregata snage 2,3 MW (142,6 MW ukupno).

Siemens-ovi vjetroagregati


Iskorištavanje energije vjetra na moru

1991. godine Siemens je kraj mjesta Vindeby u Danskoj postavio prvu priobalnu vjetroelektranu koja se sastoji od 11 vjetroagregata koji i danas još rade. Osim toga, Siemens se može pohvaliti prvom najvećom vjetroelektranom Nysted, snage 165 MW, ali i izgradnjom prve elektrane snage 1 GW, London Array.

Siemens ima u ponudi vjetroagregate snage 2,3 MW, 3,6 MW i 6,0 MW. Vjetroagregati snage 2,3 MW mogu imati rotor promjera 108 (SWT-2.3-108) i 113 (SWT-2.3.-113) metara; vjetroagregati snage 3,6 MW mogu imati rotore promjera 107 (SWT-3.6-107) i 120 (SWT-3.6-120) metara; a najnoviji Siemens-ov vjetroagregat, snage 6,0 MW ima rotor promjera 121 i 154 (SWT-6.0-154) metara.

Vjetroagregat SWT-3.6-107 predstavljen je 2004. godine, njegov rotor promjera 107 metara ima površinu pokrivanja (swept area) od 9.000 m2 i trenutno je najprodavaniji Siemensov vjetroagregat namjenjen za priobalje.

Najsnažniji Siemens-ov vjetroagregat, SWT-6.0-120, predstavljen je 2011. godine. Odlikuju ga inovativna tehnologija direktnog prijenosa, rotor promjera 121 metar i 58,5 metara dugačke lopatice B 58, a njegova ukupna težina iznosi oko 350 tona, što ga čini najlakšim vjetroagregatom u toj kategoriji. Vjetroagregat iste snage, ali rotora promjera 154 metara trebao bi biti predstavljen i pušten u proizvodnju 2014. godine.

Lopatice i kućišta koja se koriste na vjetroagregatima namjenjenim iskorištavanju energije vjetra na moru istovjetna su lopaticama i kućištima za vjetroagregate na kopnu. Na moru se vjetroagregati postavljaju na temelje koje čine cjevasti čelični tornjevi.

Neke od najznačajnijih vjetroelektrana u priobalju koje koriste Siemens-ove vjetroagregate su: Vindeby, prva vjetroelektrana izgrađena 1991. godine u Danskoj, nalazi se 1,5 km od obale u vodi dubine 1 do 5 m, a koristi 11 vjetroagregata snage 450 kW; Rødsand (Nysted), danska vjetroelektrana izgrađena 2003. godine, nalazi se 6 do 10 km od obale u vodi dubine 6 do 9,5 m, a koristi 72 vjetroagregata SWT-2.3-82 ukupne snage 165,6 MW; Burbo Banks, vjetroelektrana izgrađena 2007. godine koja se nalazi 7 do 12 km od obala Velike Britanije, u vodi dubine 7 do 12 m, a koristi 25 vjetroagregata SWT-3.6-107 ukupne snage 90 MW.

Siemens-ovi vjetroagregati na moru


Sustavi nadzora, kontrole rada i spajanja s mrežom

Svi Siemens-ovi vjetroagregati opremljeni su Siemens-ovim sustavom za nadzor Siemens WebWPS SCADA system, koji omogućava pregled trenutnog stanja, pregled raznih meteoroloških izvješća, izvješća o mreži, radu i mogućim pogreškama, kao i upravljanje putem internetske veze. U sustav je moguće dodati i kontrole frekvencije, napona i druge podatke vezane uz elektroenergetsku mrežu. Uz to, vjetroagregati su opremljeni i TCM® sustavom koji konstantno vrši ispitivanje pojedinih komponenata, te daje rana upozorenja za moguće probleme pojedinih komponenti u realnom vremenu, što smanjuje troškove održavanja, optimizira dostupnost i maksimizra izlaznu snagu.

Za spajanje na mrežu Siemens-ovi vjetroagregati imaju NetConverter® sustav koji pruža maksimalnu fleksibilnost u odnosu na napon i frekvenciju, što omogućava spajanje s elektroenergetskim mrežama pod raznim uvjetima na bilo kojem tržištu na svijetu.

Tags:     Siemens      vjetroelektrane      SWT      offshore      SCADA
Index članka
Siemens
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?