Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Kolumne

kolumna druga ili jesmo li predobro promovirali obnovljive izvore energije? E-mail
Autor Bojan Reščec   
Subota, 04 Prosinac 2010 14:08

Jučer smo održali sastanke Grupacija u Komori i kasnije sastanak Vijeća Zajednice, na koju su se odazvali gosti iz resornog nam Ministarstva, HROTE-a, HERE i HEP-a. Svaka je dvorana bila premala, veseli taj interes, pogotovo što smo jučerašnji dan odredili kao konačno ponovno buđenje naše Zajednice i početak puno aktivnijeg angažmana u rješavanju nagomilanih problema, koji su nam se našli na putu razvoja.

Svakome tko ima projekte pri kraju razvoja i pred izgradnjom ovaj je dan bio važan, dolazak g. Horvata (ravnatelja Uprave za energetiku) i njegova objašnjenja jasno pokazuju da ipak netko radi na rješavanju problema. Čak je i HTV bio tu, konačno imamo i novinara kojeg zaslužujemo – g. Iličković stvarno razumije naše probleme i na pravi način prati obnovljive (gledajte njegovu emisiju!).

No iskreno, neki su me podaci pomalo zabrinuli. Činjenica je da smo od samih početaka kao jedan od zadataka Zajednice OIE odredili i rad na promociji obnovljivih izvora energije, željeli smo da što više ljudi razumije što su obnovljivi izvori energije, cilj nam je bio educirati referente u Institucijama, čije papire trebamo. Ali kada čujem da je predano preko 700 zahtjeva za registraciju projekata, preko 900 aplikacija za sredstva Fonda, kada mi se svakodnevno javljaju brojne tvrtke s prijedlozima suradnje, onda se pitam – jesmo li predobro obavili naš posao? Jesmo li se previše hvalili kako je ovo fenomenalan posao u kojem samo cvjetaju ruže i broje milijuni prodajom električne energije? Jer nešto mi govori da taj veliki interes nije nastao iz silne ekološke svijesti hrvatskih građana, koji naprosto ne mogu više gledati kako se CO2 nemilice ispušta u atmosferu, te odlučiše svaki pedalj ove naše lijepe zemlje prekriti raznolikim zelenim elektranama.

Ima tu naime, tako kažu – trgovine, omiljene hrvatske djelatnosti, jer zašto čekati godine proizvodnje da bi se ostvarila zarada, kada se to može s malim postotkom posredničke provizije pri promjeni vlasnika budućeg uspješnog projekta!? Treba li zamjerati? Business is business. Ionako ne čine ništa što postojećom regulativom nije dopušteno.

Ono što me brine jest povećanje troškova kroz takve procese. Svako produljenje postupka, svako čekanje košta. A svako povećanje troškova smanjuje šansu da će pogon izgrađenog projekta u konačnici biti uspješan.

Zato je važno dobro promisliti izmjene postojeće regulative, jer je u doba recesije sve manje uspješnih konstelacija, koje će dovesti do financiranja i izgradnje. Zato treba što manje bespotrebnih ograničenja, nije dobro onemogućiti svaku prodaju projekta – sasvim je legitimno razvijati projekte znajući da će se u određenom trenutku projekti prodati nekome tko će platiti tržišnu cijenu razvijenog projekta i imati mogućnost zatvoriti financijsku konstrukciju.

No treba provjeriti zauzete lokacije – ako je netko zauzeo lokaciju samo zato što je to gotovo besplatno i zato što želi zaraditi na preprodaji lokacije, koliko god to legalno bilo – to koči razvoj, onemogućuje one koji žele razvijati lokacije, dakle – treba mijenjati regulativu da to ne bude moguće.

A opet – ozbiljni će Investitor htjeti stvoriti portfolio projekata, koje će razvijati tijekom sljedećih 5-10 godina, za svaki ishođeni PEO – rokovi ga prisiljavaju da na svim projektima krene u razvoj, a onda ga ishođeni papiri obvezuju da ide prema građevinskoj dozvoli i gradnji. Nije jednostavno predvidjeti sve mogućnosti, ali bitno je postići dobar balans potpore razvoju i onemogućavanja trgovine kao cilja.

Država je propustila svoju šansu prije desetak godina da sama pripremi projekte – izmjeri vjetar, provede monitoring ptica i šišmiša, uredi vlasničke odnose, osigura priključak na mrežu i ponudi lokacije na otvorenom natječaju, zato sada mora pronaći učinkovit i pošten sustav. To neće biti lak posao, ali Zajednica je već jednom pomogla, nema razloga da to ne učini ponovno.

A vruć je kesten rješenje Prethodnih elektroenergetskih suglasnosti, naravno da je sve teže to riješiti kako vrijeme odmiče, naravno da se to davno trebalo rješavati, ali sad smo tu gdje jesmo. I znam da se rješenje ne smije bazirati samo na trenutnoj situaciji, ono mora biti trajno rješenje. Nitko ne voli sudska  rješenja, ali ako se hitno nešto ne poduzme i na pravi način tretira taj vruć kesten – bojim se da će zaredati osnovane tužbe. A onda …

A sve ovo što spominjem je tek „vrh ledenjaka“, jer je problema napretek, ne može ih se riješiti sve odmah, ali se odmah treba početi rješavati. Vrijeme je da zasučemo rukave …

I za kraj – moram priznati da me je jedna glasina prisilila malo „zurikhaltati“, moglo se čuti da nas četvorica (Panza, Samardžić, Tunjić i ja) koristimo Zajednicu za vlastite interese!? Pa sam išao preispitati svoje istupe, sjetio sam se tako i grde svađe kod Ministrice kada je uveden „Zaštićeni obalni pojas“ i kada su vjetroelektrane nenadano protjerane s otoka – nisam imao niti jedan projekt na otoku, ali sam kao Voditelj Grupacije OIE morao izazivati gnjev Ministrice. Da, savjest mi je mirna, ako netko uistinu tako misli, volio bih čuti argumente, primjere … dakle, kaj god

Budite mi obnovljivi …

Bojan Reščec

Tags:     obnovljivi izvori energije      promocija      zakonska regulativa      trgovina      Zajednica OIE      HGK
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?