Obilježavanje Svjetskog dana vjetra, 15.6.2013., Jarun, Zagreb

Global Wind Day (Svjetski dan vjetra) je dan kada se obilježava ponovno otkrivanje vjetra, njegove snage i mogućnosti koje on posjeduje, a s kojima može promijeniti naš svijet i utjecati na naše živote.

Održava se diljem svijeta 15.6. svake godine u organizaciji i uz podršku EWEA-e (The European Wind Energy Association – Europska asocijacija za energiju vjetra) i GWEC-a (Global Wind Energy Council – Svjetsko vijeće za energiju vjetra).

Glavna ideja ovog dana je obrazovati ljude o tome koliko je u sektoru obnovljivih izvora energije u svijetu već postignuto, te koliko pozitivno ovaj sektor utječe na ekonomiju i kvalitetu života. U više od 75 zemalja širom svijeta vjetroelektrane su u pogonu stvarajući energiju iz čistog i obnovljivog izvora energije, utječući time na kvalitetu života i održivi razvoj zajednica.

Stotine tisuća ljudi uključeno je u proizvodnju energije iz vjetra, ali za mnoge energija vjetra je i dalje neistražena i nepoznata. Svjetski Dan Vjetra je dan kada je moguće posjetiti vjetroelektrane, upoznati stručnjake, posjetiti događanja i saznati sve što vas zanima o vjetru i energiji koju nam on nudi.

Organizatori Svjetskog dana vjetra u Hrvatskoj su Klub jedrenja na dasci "Tri strijele" i portal Vjetroelektrane.com, kao vodeći internet portal u Hrvatskoj koji se bavi ovom tematikom. Svjetski Dan Vjetra održava se u sklopu "Festivala vjetra".

Želimo pružiti priliku i ljudima u Hrvatskoj da saznaju nešto više o vjetru na interaktivan i zabavan način.

Foto natječaj "Volim vjetar"

Inspirira Vas vjetar? Ima nešto posebno u njemu, biti u prirodi s njim, jel da?

Kreativni ste? Volite fotkati?

Pošaljite nam svoje fotografije na temu vjetra, zašto ga volite i što on znaći za Vas i sudjelujte u foto natječaju "Volim vjetar"!

Dobrodošle su sve fotografije inspirirane vjetrom. Izađite u prirodu i pokušajte nam dočarati vjetar onako kako ga Vi vidite :)

Više pročitajte ovdje...

Inspiracija :)

Pogledajte EWEA-in video i poziv na natječaj "I love wind energy because...".

Video Kanadske asocijacije za energiju vjetra (CanWEA).

Life is loud. Wind - a quiet solution to climate change.