O Svjetskom danu vjetra u svijetu

Global Wind Day (Svjetski Dan Vjetra) je dan kada se obilježava ponovno otkrivanje vjetra, njegove snage i mogućnosti koje on posjeduje, a s kojima može promijeniti naš svijet i utjecati na naše živote.

Održava se diljem svijeta 15.6. svake godine u organizaciji i uz podršku EWEA-e (The European Wind Energy Association – Europska asocijacija za energiju vjetra) i GWEC-a (Global Wind Energy Council – Svjetsko vijeće za energiju vjetra).

Glavna ideja ovog dana je obrazovati ljude o tome koliko je u sektoru obnovljivih izvora energije u svijetu već postignuto, te koliko pozitivno ovaj sektor utječe na ekonomiju i kvalitetu života. U više od 75 zemalja širom svijeta vjetroelektrane su u pogonu stvarajući energiju iz čistog i obnovljivog izvora energije, utječući time na kvalitetu života i održivi razvoj zajednica.

Stotine tisuća ljudi uključeno je u proizvodnju energije iz vjetra, ali za mnoge energija vjetra je i dalje neistražena i nepoznata. Svjetski dan vjetra je dan kada je moguće posjetiti vjetroelektrane, upoznati stručnjake, posjetiti događanja i saznati sve što vas zanima o vjetru i energiji koju nam on nudi.

Festival vjetra

Osnovni cilj projekta „Festival vjetra“ je poticanje kreativnog i zdravog načina provođenja slobodnog vremena djece i mladih, od 10-29 godina kroz umjetnički slikarski i foto natječaj, edukaciju i poticanje ekološke svijesti kroz predavanja o obnovljivim izvorima energija, posebice energije vjetra.

Festival vjetra počinje početkom ožujka otvaranjem slikarskog i foto natječaja, a traje do 15.6. kada završava Svjetskim danom vjetra na kojem će se održati predavanja na temu vjetra i vjetroelektrana, regate te razne druge zanimljive aktivnosti za djecu, obitelj i sve zainteresirane.

O Svjetskom danu vjetra u Hrvatskoj

Svjetski dan vjetra u Hrvatskoj 2013. g. održava se u organizaciji Kluba jedrenja na dasci „Tri strijele“ i internet portala Vjetroelektrane.com s ciljem obilježavanja dana vjetra uz edukaciju, sport i zabavu.

Održava se 15. lipnja na malom jezeru na Jarunu, kod prostorija Kluba jedrenja na dasci „Tri strijele“. Više o aktivnostima pročitajte uskoro!