Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

BiH usvojila nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije E-mail
Autor Edo Jerkić   
Utorak, 21 Rujan 2010 12:47

Vlada FBiH usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije (OIEiK).

Cilj Zakona je promoviranje proizvodnje iz OIEiK i izgradnje takvih projekata radi povećanje udjela ovako dobijene energije u ukupnoj potrošnji. To se planira ostvariti kroz razvoj poticajnih mehanizama, zakonskog okvira i tehničke infrastrukture obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Time se želi ući u sve zastupljenije svjetsko tržište obnovljivih izvora energija, te iskoristiti sve prednosti koje takvi izvori nude.

Sukladno ovom Zakonu i Zakonu o električnoj energiji, status „kvalificiranog proizvođača“ može steći onaj tko u proizvodnom objektu proizvodi električnu energiju koristeći otpad ili obnovljive izvore energije, ili se bavi kombiniranom proizvodnjom toplinske i električne energije na primjeren i održiv način u ekonomskom pogledu i pogledu zaštite okoliša.

Elektrane koje proizvode električnu energiju na obnovljive izvore energije i kogeneraciju svrstane su u četiri skupine: mikroelektrane (do 150 kW), minielektrane (od 151 kW do 1 MW), male elektrane (do 10 MW) i velike elektrane (više od 10 MW).

Nacrt zakona predviđa poticaje za proizvođače električne energije iz OIEiK kroz prednost kod preuzimanja proizvedene električne energije, pravo na njezin obavezan otkup, te garantiranu cijena. Dvije posljednje stavke ne odnose se na hidroelektrane iznad 10 MW, vjetroelektrane iznad 50 MW, solarne elektrane iznad 5 MW, kao ni na toplane koje proizvode toplinsku i električnu energiju radi snabdijevanja kupaca, a ne za vlastite potrebe.

Zakonom se uspostavlja Operator za OIEiK, sa sjedištem u Sarajevu, čiji Upravni odbor, na prijedlog nadležnog federalnog ministarstva, imenuje Vlada FBiH.

Izvor: www.radiosarajevo.ba

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?