Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Srbija promijenila feed-in-tarife za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 28 Siječanj 2013 19:52

Vlada Srbije je prije par dana dovela novu uredbu o poticajnim cijenama za otkup električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Cijena električne energije iz vjetroelektrana će se tako smanjiti sa 9,5 na 9,2 eurocenta po kWh, a kvota će se povećati sa 450 na 500 MW. Srbija očekuje 300 MW vjetroelektrana do 2015., odnosno 500 MW do 2020. Cijena električne energije iz solarnih elektrana bi pak trebala biti smanjena na 16,25 do 19,77 eurocenti umjesto dosadašnja 23 eurocenta.

Poticaji će i dalje trajati 12 godina, a novost je da će se feed-in-tarifa jednom godišnje usklađivati s iznosom inflacije u euro zoni. Predloženo je i uvođenje feed-in-tarifa za bioplin, kao i za solar na krovovima kuća do snage 30 kW čija bi otkupna cijena bila 20,66 eurocenti po kWh. Feed-in-tarife će i dalje biti aktivne i za male hidroelektrane, geotermalne elektrane i biomasu.

Dio potencijalnih investitora u vjetroelektrane je najavilo da bi mogli usporiti ili odustati u ulaganja u vjetroelektrane zbog smanjene poticajne cijene.

Izvor: www.energyobserver.com

Tags:     srbija      obnovljivi izvori eenrgije      vjetroelektrane      solar      poticajne cijene
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?