Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

IFC planira financiranje vjetroelektrane Rudine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 11 Veljača 2014 23:17

Međunarodna financijska korporacija (IFC) koja je dio Svjetske banke je na svojim stranicama objavila da razmatra mogućnost financiranja vjetroelektrane Rudine koja je u većinskom vlasništvu (udio od 70%) tvrtke RP Global Holdinga, dok ostalih 30% udjela imaju domaće tvrtke.

Početak gradnje projekta je najavljen u prvoj polovici ove godine, sa dovršetkom iduće godine, te komercijalnim pogonom do kraja 2015. godine. Projekt se nalazi pokraj mjesta Slano koje je pak 25 sjeverozapadno od Dubrovnika, a vrijednost cijelog projekta se procjenjuje na 62 milijuna eura, uključujući PDV. Sam IFC planira financiranje u iznosu između 20 i 25 milijuna eura.

Planirana instalirana snaga VE Rudine je 34,2 MW, a planirani vjetroagregat je GE 2,75-103. Time bi ovo bio prvi projekt u regiji koji će koristiti GE vjetroagregate.

RP Global je u Hrvatskoj nedavno dovršio izgradnju vjetroelektrane Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh snage 43 MW koja je u testnom pogonu, a u Europi ima desetak vjetroelektrana ukupne snage 183 MW.

Trenutačno najveći problem projektu predstavlja činjenica da nije u kvoti za priključenje HOPS-a (prvi je ispod), iako ima važeći ugovor o priključenju. Isto tako se spominje u dugogodišnjem planu razvoja elektroenergetske mreže sa snagom od samo 14 MW, tako da postoji mogućnost da se gore navedeni planovi neće ostvariti u predviđenom roku.

Tags:     ifc      svjetska banka      vjetroelektrana rudine      slano      dubrovnik      rp global
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?