Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Vinodol će raspisati referendum za izgradnju vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 24 Prosinac 2014 08:42

Po drugi puta će se u Hrvatskoj održati referendum za izgradnju vjetroelektrane nakon što se isto dogodilo prošle godine za vjetroelektranu Fužine.

Ovaj put referendum će se održati za vjetroelektranu koja se planira na području Vinodola, a odluku je donijelo općinsko vijeće 18. prosinca ove godine na redovnoj sjednici pri čemu cijeli izvještaj sa sjednice povezan s vjetroelektranom prenosimo u nastavku.

Na sjednici na kojoj su se vijećnici trebali izjasniti da li će prihvatiti prostorni plan koji bi otvorio mogućnost za investiciju od milijardu eura nije donesena odluka. Zbog toga su vijećnici  odlučili referendumom ispitati mišljenje stanovnika Općine o vjetroelektranama koje su postale kamen spoticanja za donošenje odluke. Referendum će se održati u ožujku, a u sljedeća dva mjeseca Vinodolci bi se trebali  bolje upoznati s detaljima projekta. Referendumsko pitanje o vjetroelektrani uobličiti će na sjednici koja će se održati 29. prosinca 2014.g.

Iako odluka donesena na referendumu neće biti obvezujuća ona će biti barometar po kojem će vijećnici odlučivati da li je investicija od milijardu eura korisna stanovnicima ili će devastirati prostor. Referendum je predložila vladajuća koalicija SDP-a, PGS-a, HSS-a i HSLS-a nakon što je njihov prijedlog o donošenju odluke o prostornom planu koji uključuje mogućnost izgradnje vjetroelektrane izazvao mnogobrojne dileme i sumnje kod oporbenih vijećnika.

Na sjednici su donesene i druge važne odluke poput Proračuna za 2015. g. koji će iznositi 15 milijuna kuna. To je manje za čak 4 milijuna kuna od lanjskog Proračuna, a razlog je ukidanje povlastica koje je Vinodolska općina imala zbog brdsko planinskog statusa. Uz to, Proračun općine umanjen je i zbog preraspodjele poreza na dohodak čime su se općinska sredstva usmjerila u Proračun države.

Inače ovo će biti još jedan zanimljivi pokazatelj prihvaćenosti projekata vjetroelektrana u Hrvatskoj od strane lokalnog stanovništva. Posebno će biti interesantno vidjeti koliko će se developer potruditi prikazati prednosti ovog projekta, te da li će na adekvatan način uključiti lokalno stanovništvo i zajednicu i omogućiti im bilo kakvu mogućnost aktivnog sudjelovanja u razvoju istog.

Tags:     vinodol      vjetrolektrana      fužine      referendum
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?