Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Ministarstvo ekonomije Crne Gore objavilo informacije o izgradnji malih hidroelektrana i vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 31 Prosinac 2014 01:16

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je ovih dana objavilo informacije o izgradnji malih hidroelektrana i vjetroelektrana kojima se prati razvoj tih projekata u regiji.

Informacije se mogu pronaći na web stranicama ministarstva, a prema planu vlade Crne Gore se do 2030. godine planira izgradnja 132 MW malih hidroelektrana sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 425 GWh uz troškove od otprilike 191 milijuna eura.

Trenutno su u Crnoj Gori zaključeni ugovori o koncesiji za 21 vodotok prema kojima se planira izgradnja 41 male hidroelektrane instalirane snage od oko 73 MW sa godišnjom proizvodnjom od oko 247 GWh i investiciju od 109 milijuna eura. Prema podacima koje je dobilo Ministarstvo ekonomije iduće godine se planira puštanje u pogon 13 malih hidroelektrana uz već izgrađenu mHE Jezerštice. U samom dokumentu koji je izdala vlada se navode problemi u realizaciji projekata izgradnje te popis raskinutih ugovora. Osim toga se za svaki projekt u fazi realizacije navodi status samog projekta.

Što se tiče informacija o vjetroelektranama radi se o dva projekta vjetroelektrana u Crnoj Gori i to Krnovo i Možura. Za projekt vjetroelektrane Možura je tako objavljeno da je dobio građevinsku dozvolu 15. prosinca ove godine nakon što je zahtjev za izdavanje iste predan 30. lipnja ove godine.

S druge strane projekt vjetroelektrane Krnovo koji razvija francusko-austrijski konzorcij Akuo-Ivicom bi trebao krenuti u izgradnju do svibnja 2015. godine. Trenutačno se radi na zaključivanju ugovora o otkupu električne energije, te na realizaciji financiranja projekta kojeg bi trebao omogućiti KFW IPEX-Bank Gmbh. Projekt je građevinsku dozvolu dobio u svibnju ove godine.

Tags:     ministarstvo ekonomije      crna gora      male hidroelektrane      vjetroelektrane      informacije      krnovo      možura
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?