Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Svjetski dan vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 24 Svibanj 2011 17:12

Svake godine 15. lipnja obilježava se svjetski dan vjetra, odnosno Global Wind Day. Cilj obilježavanja ovog dana je upoznati se sa prednostima iskorištavanja energije vjetra, načinima rada vjetroagregata i poticanje korištenja energije vjetra kao ekološkog, „zelenog“ izvora energije.

Global wind daySvjetski dan vjetra, kojeg koordiniraju EWEA i GWEC, počeo se obilježavati 2007. godine kao Europski dan vjetra, a 2009. godine je počelo obilježavanje u cijelom svijetu. Prošle godine ovaj dan obilježen je u 29 zemalja kroz 220 raznih događaja, a ove godine očekuje se još veći odaziv.

Hrvatska je, unatoč slabom iskorištavanju energije vjetra, jedna od zemalja koja obilježava ovaj dan, i to kroz projekt pod nazivom „Festival vjetra“. „Festival vjetra“ organiziran je od strane windsurf kluba Tri strijele, a njegov cilj je poticanje kreativnog i zdravog načina provođenja slobodnog vremena djece i mladih, poticanje kreativnosti kroz likovni natječaj „Vjetar i val“, poticanje ekološke svijesti kroz predavanja o mogućnostima i iskoristivosti energije vjetra, te poticanje zdravog načina života kroz aktivno sudjelovanje u sportskim aktivnostima i razvijanje timskog duha. Uz to, projektom se želi razviti svjesnost mladih o ekologiji i ekološkoj energiji, s naglaskom na energiju vjetra, kroz  posebno osmišljena predavanja priznatih stručnjaka sa tog područja.

Tags:     svjetski dan vjetra      Global Wind Day      Festival vjetra
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?