Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Zaustavljena gradnja vjetroelektrane Podveležje E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 07 Lipanj 2011 11:06

Izgradnja vjetroelektrane Podveležje, projekta koji vrijedi oko 125 milijuna konvertibilnih maraka, je naprasno prekinuta.

Elektroprivreda BiH je u petak 27.05. otkazala postupak javne nabave izgradnje vjetroelektrane na platou Podveležje, a što je objavio „Dnevni list“. Inače, rok za predaju tendera bio je 30.05., ponedjelja. Za razlog takve odluke piše da je predmetni postupak javne nabavke objavljen u Službenim novinama BiH, 4. travnja 2011. otkazan iz razloga koji su van kontrole ugovornog tijela i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka.

U obrazloženju kojeg je potpisao v.d. izvršnog direktora za ekonomske poslove Muhamed Ražanica piše: "Naime, kako do dana donošenja ove odluke nije izdana urbanistička saglasnost od nadležnih tijela potrebna za izgradnju VE Podveležje (32-48 MW), nužno je otkazati postupak javne nabave“. Ta odluka je iznenadila mnoge, od zainteresiranih kompanija pa do lokalnih vlasti.

Aktualni predsjednik Skupštine HNK-a Ramiz Jelovac, ostao je zatečen tom odlukom Elektroprivrede, te je izjavio: "Ako je razlog otkazivanja stvarno taj što nije dostavljena saglasnost, onda možemo prihvatiti da je odgovornost na nižim nivoima. Međutim, uvjeren sam da su razlozi za stavljanje van snage odluke sasvim druge prirode nego što je to prikazano. To je samo iskorišteno kao razlog da bi se ovo uradilo. Bilo bi u najmanju ruku pošteno reći koji je pravi razlog, jesu li to nedovoljni uslovi, nedostatak sredstava ili nešto slično...samo da tačno znamo. I sami vidimo da je projekt itekako zanimljiv, pogotovo po osobama i firmama koje su dolazile i razgledale lokaciju poslije raspisivanja tendera. Od petka sam razgovarao s više ljudi iz resornog ministarstva i Elektroprivrede i svi su zatečeni ovom odlukom. Bilo bi rezona da su urbanističko-tehnički uslovi koje treba dati naše ministarstvo građenja uslov u ovoj fazi. Međutim, koliko imamo informaciju, definiranje tih uslova je urađeno. I trebalo bi se samo napraviti rješenje".

Nakon što je dobivena informacija da bi se odluka o tenderu mogla staviti van snage, gosp. Jelovac je zatražio da se sačeka par dana i da će sve biti isporučeno. "No, nisu pristali, odmah se vidjelo da to nisu razlozi zbog kojih je tender stavljen izvan snage", kaže ogorčeni Jelovac.

Sam tender je bio raspisan prije mjesec dana i trebao je biti uskoro zatvoren, a navodno je bila velika zainteresiranost za projekt i da je više od deset kompanija podiglo dokumentaciju za projekt, kako javlja portal www.vijesti.ba.

Inače, VE Podveležje je i jedan od tri projekta uključenih u Europski SEEWind program, te je izgradnja ove vjetroelektrana trebala biti subvencionirana bespovratnim sredstvima Europskih fondova. Kako se SEEWind program završava u jesen ove godine, ovim činom izgubljena je mogućnost dovršetka projekta na vrijeme i subvencioniranja istoga kroz ovaj program.

Tags:     vjetroelektrana      podveležje      elektroprivreda bih      ramiz jelovac      tender
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?