Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Crna Gora odobrava 12 g. poticajne tarife za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Edo Jerkić   
Petak, 06 Kolovoz 2010 00:34

Japanski Mitsubishi Heavy Industries Ltd je s Crno Gorskom vladom potpisao ugovor vrijedan 70 milijuna eura o izgradnji vjetroelektrane snage 50 MW.

Zamjenik premijera Branko Lazović je izjavio da se proučava mogućnost proširenja planirane vjetroelektrane na Krnovu za dodatnih 22 MW. Vjetroelektrana je smještena nekih 50 km zapadno od Podgorice.

Crna Gora je odlučila do 2025. godine izdati dozvole za 100 MW vjetroelektrana te time smanjiti ovisnost o uvozu električne energije. Da bi se potaknule investicije u siječnju su doneseni novi tarifni sustavi koji određuju otkupnu cijenu električne energije iz vjetroelektrana od 9,6 euro centi na period od 12 godina. Na isti period su određene i poticajne cijene za energiju proizvedenu iz malih hidroelektrana u iznosu između 4 i 11 euro centa.

U srpnju je potpisan i 60 milijuna eura vrijedan ugovor sa Španjolskim Fersa Energia za izgradnju 46 MW vjetroelektrane na obali.

Također je u postupku i natječaj za izgradnju 4 hidroelektrane na Morači ukupne snage 242 MW i procijenjene vrijednosti investicije od 600 milijuna eura. U užem krugu natječaja su Sinohydro Corporation iz Kine, Enel iz Italije, Njemački Strabag i konzorcij predvođen Talijanskim A2A.

Izvor: www.balkans.com

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?