Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Održano predavanje: 'Utjecaj vjeroelektrana na populacije šišmiša' E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 07 Ožujak 2011 23:05

Kao što je i najavljeno par dana prije predavanja, u četvrtak 3. Ožujka, održano je predavanje na temu „Utjecaj vjetroelektrana na populacije šišmiša“ u Hrvatskom novinarskom društvu.

Na samom predavanju skupila se solidna brojka od 30-40 ljudi, koji su uglavnom bili biolozi te su došli slušati predavanje koje je povezano s njihovom strukom, ali bilo je i ljudi iz drugih struka koji se na ovaj ili onaj način bave vjetroelektranama.

Dipl. ing. biol. Mirna Mazija je u prezentaciji koja je trajala nekih 45 minuta prikazala utjecaj vjetroelektrana na šišmiše, uključujući impresivan video u kojem se preko termalne kamere vidi udarac šišmiša u lopaticu vjetroagregata. Između ostaloga u prezentaciji je objašnjeno na koji način se pregledavaju područja potencijalne vjetroelektrane kako bi se utvrdili da li ima šišmiša i koliko ih ima, te u kojim koridorima lete. Prikazane su i sve teorije koje objašnjavaju na koji način vjetroelektrane utječu na šišmiše, te je i napomenuto da se smrtnost šišmiša prema nekim istraživanjima pri povećanju cut-in brzine vjetra zamjetno smanjuje. Takav način utjecaja na rad vjetroelektrane bi naravno trebao biti proučen za svaki pojedinačni slučaj, jer mnogi projekti ne bi više bili financijski isplativi povećanjem cut-in brzine.

Nakon prezentacije uslijedila je diskusija koja je potrajala gotovo kao i sama prezentacija. Nadajmo se da će i ubuduće Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO)  organizirati ovakva zanimljiva multidisciplinarna predavanja koja će pomoći stručnjacima iz različitih struka da bolje shvate kako funkcioniraju pojedine struke.

Tags:     vjetroelektrane      šišmiši      predavanje      huzspo
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?