Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Rumunji dizajnirali novi vjetroagregat sa verikalnom osi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 11 Listopad 2012 18:24

Između mnogih zanimljivih članaka predstavljenih na ovogodišnjoj EWEA-i pozornost je privukla studija iz Rumunjske, odnosno iz Sveučilišta Transilvanija iz Brasova koju su napravili Dora Ionescu i Ion Visa.

Radi se o malom vjetroagregatu za gradsku upotrebu, sa vertikalnom osi koji se ponajviše orijentira na potrebe dizajna kako bi se mogao uklopiti u gradski okoliš. U skladu s tim Dora i Ion su predložili set inovativnih dizajna rotora koji su inspirirani prirodom. Pri odabiri kriterija za dizajn eseteski izgled je stavljen na prvo mjesto jer je cilj bio da se mali vjetroagregat može integrirati u bilo koju zgradu kao kinetička skulptura.

Dizajn je ekvivalentan Savonius tipu vjetroagregata sa vertikalnom osi koji ima tri lopatice tzv. „Mak vjetroagregatu“. Za socijalnu prihvatljivost je oponašanje prirode neophodno, te je zato ona i izvor inspiracije za dizajn koji je inspiriran cvijetom maka i njegovom bojom. Pri dizajniranju se, osim na estetiku kao krucijalnom faktoru s kojim se hoće pokazati da i obnovljivi izvori mogu dati identitet urbanim otvorenim prostorima, pazilo da dizajn omogući proizvodnju električne energije javnoj rasvjeti, te da ima nisku cut-in brzinu (brzina vjetra pri kojoj vjetroagregat počinje s radom) i da emitira nisku razinu buke. Sam vjetroagregat ima promjer lopatica od jedan metar.

Mak vjetroagregat je modeliran preko Sustav sa više tijela (Multi-body System – MBS) kojim se pojednostavljuje mehanički model i olakšava virutalno tesitranje. Ovaj vjetroagregat u principu ima dva tijela: jedno fiksno i drugo spojeno na lopatice preko rotacijskog zgloba. Cijeli mehanizam je testiran CFD analizom, te je nakon toga i u području Brasova napravljena analiza vjetra (na tom području puše relativno slab vjetar) preko koje je određeno da je najbolje mjesto za isprobavanje prototipa na lokaciji samog Sveučilišta Brasov.

Izrada prototipa ovog vjetroagregata je u tijeku.

Tags:     rumunjska      mak      brasov      vjetroagregat      gradski okoliš
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?