Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Ekstremno mali vjetroagregati bi mogli napajati pametne mobitele u budućnosti E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 15 Siječanj 2014 12:10

Istraživači na Sveučilišu Texas u Arlingtonu rade na najmanjem vjetroagregatu na svijetu koji bi se mogao staviti na zrno riže, te bi mogao biti u mogućnosti proizvoditi električnu energiju za pametne mobitele.

Ovaj vrlo mali vjetroagregat ima širinu od samo 1,88 milimetara te koristi mikro elektro sustav za proizvodnju električne energije okretanjem. Istraživački tim kojeg predvodi Smitha Rao i J.C. Chiao u partnerstvu sa WinMEMS Technologies radi na ovom malom projektu.

Ovi super provodljivi mali vjetroagregati se rade od otporne legure nikla koja je izabrana zbog svoje krutosti i izdržljivosti. Svaki od malih vjetroagregata se radi tehnikom sličnom kao i za pravljenje origamija. Oni su toliko mali da bi ih deset stalo na zrno riže te bi mogli raditi kao mala elektrana.

Cilj je zajedno sa tvrtkom WinMems početi proizvoditi te vjetroagregate te ući na tržište. Sustav bi se mogao napraviti jeftino, te bi mogao biti obnovljivi izvor energije za punjive uređaje. Nakon uspješne proizvodnje bi se napravio dodatak pametnom mobitelu koji bi se mogao nositi na rukavu te bi mogao služiti za punjenje mobitela puhanjem na isti ili čak pričajući kraj njega. Same vibracije govora bi bile dovoljne za pokretanje malih vjetroagregata, te bi mogle puniti pametne mobitele bez da ih se spoji u mrežu.

 

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     mali vjetroagregat      pametni mobiteli      budućnost      napajanje      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?