Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Predstavljena nova ideja za vertikalni vjetroagregat koji izgleda kao velika slamka E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 12 Svibanj 2015 00:03

Jedna od zadnjih ideja za vertikalni vjetroagregat bez lopatica je u obliku slamke te bi prema riječima njenih inovatora mogla riješiti problem stradavanja ptica na lopaticama današnjih uobičajenih vjetroagregata.

Naziv ovog prototipa vjetroagregata je Vortex, te je specifičan po tome da uopće nema pokretnih dijelova što znači da nema ni habanja povezanih s time. Sam vjetroagregat izgleda kao ogromna slamka koja oscilira na vjetru. Ona se ne okreće pri puhanju vjetra nego koristi fenomen koji se zove "Karman vortex street" koji se sastoji od ponavljajućih kovitlaca vjetra.

Prema riječima inovatora, troškovi proizvodnje ovakvih vjetroagregata će biti 53% manji nego kod standardnih modela, a troškovi održavanja će biti čak 80% manji. Osim toga Vortex je i tiši, te predstavlja manji rizik za ptice i lokalni okoliš. Oni će se također moći postavljati bliže jedni drugima, zbog manjeg međusobnog utjecaja.

Prvi predstavljeni model bi trebao biti 4 kW model koji je visok 12,5 metara te bi se trebao koristiti za manje rezidencijalne potrebe. Dodatno se razvija i model snage veće od 1 MW, a sama tvrtka je u Europi navodno skupila više od milijun eura za razvoj prototipa.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     vjetroagregat      vortex      slamka      inovator      lopatice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?