Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

RSPB objavio plan o upotrebi vjetroagregata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 18 Srpanj 2012 15:05

RSPB (The Royal Society for the protection of Birds), englesko udruženje za zaštitu ptica, najavilo je planove o izgradnji vjetroagregata pored svojih ureda u mjestu Sandy, Bedfordshire.

RSPB ulaže u energiju vjetraU RSPB-u vjeruju kako obnovljivi izvori energije imaju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, koje trenutno predstavljaju najveću pojedinačnu prijetnju dugoročnom opstanku ptica i životinja u divljini. U sklopu svoje kampanje za smanjenje emisija stakleničkih plinova, RSPB je obvezan smanjiti vlastiti karbonski otisak korištenjem energije iz obnovljivih izvora energije kada god je to moguće.

RSPB će, u suradnji sa Ecotricity, uskoro na navedenoj lokaciji postaviti uređaje za mjerenje vjetra. To je prvi korak u određivanju je li lokacija dovoljno prikladna za instaliranje vjetroagregata.

Ukoliko se lokacija pokaže prikladna, najranije u kolovozu 2013. godine RSPB će postaviti vjetroagregat koji bi trebao zadovoljiti dvije trećine svih njihovih potreba za električnom energijom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Udruženje želi promovirati upotrebu energije vjetra na svim lokacijama gdje vjetroagregati nemaju utjecaja na životinjski život, te vjeruju da je ova lokacija upravo jedna od takvih.

Svi bi trebali imati neku ulogu u pomaganju ostvarivanja vladinih ciljeva za smanjenje stakleničkih plinova za 80% do 2050. godine, a ovaj vjetroagregat biti će jedan od koraka udruženja u ostvarivanju cilja, izjavio je Martin Harper, direktor očuvanja u RSPB. On također smatra da je potrebna revolucija u načinu na koji proizvodimo i koristimo energiju, ali pri tom je potrebno biti u skladu s prirodnim staništem na lokaciji.

Određeni dizajn i lokacija vjetroagregata mogu imati minimalan utjecaj na životinje u divljini. RSPB je do sada proučio 1.500 vjetroelektrana i samo mali broj njih, oko 6%, mogao bi donekle utjecati na životinjsku populaciju. U većini slučajeva developeri prihvate primjedbu i redizajniraju planove kako vjetroagregati ne bi imali utjecaja, zaključuje Harper.

Postavljanjem vjetroagregata u svojem sjedištu RSPB želi demonstrirati da uz određene procjene utjecaja na okoliš, ispravno planiranje i dizajn obnovljivi izvori energije mogu biti u zajedničkom skladu s okolinom u kojoj se nalaze.

Dale Vince, osnivač Ecotricity-a, istaknuo je da je misija ove kompanije promijeniti način na koji se proizvodi energija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Od ključnog je značaja da projekti energije vjetra pruže svoje vitalne prednosti uz minimalan utjecaj na okolinu. Kako bi se to osiguralo, Ecotricity provodi detaljne studije na 27 područja sa potencijalim utjecajem. Njihov cilj je osigurati da svaki projekt energije vjetra bude u skladu s okolinom, i za ljude i za životinje, kroz cijeli svoj vijek rada.

Studije koje su do sada provedene pokazale su da je lokacija koju je RSPB odabrao prihvatljiva za postavljanje vjetroagregata koji će uvelike doprinjeti smanjenju emisija, ali i same cijene električne energije RSPB-u.

 

Izvor: http://www.rspb.org.uk/

Tags:     RSPB      UK      utjecaj vjetroelektrana      ptice      Ecotricity      studija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?