Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Samsung Heavy Industries isporučio najveći svjetski brod za instalaciju priobalnih vjetroagregata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 27 Srpanj 2012 12:44

Swire Pacific Offshore, Singapurska tvrtka je prihvatila isporuku Pacific Orca-e, najvećeg svjetskog broda namijenjenog instalaciji priobalnih vjetroelektrana.

Brod je dugačak 161 metar, širok 49 metara i 10,4 metara visok, a izgradio ga je Samsung Heavy Industries u Južnoj Koreji. U jednoj turi može prevesti 12 vjetroagregata snage 3,6 MW koji su trenutačno standardna veličina za priobalne vjetroagregate. Ovo je nova vrsta broda koja je specifično napravljena za instalaciju priobalnih vjetroelektrana.

Za priobalne vjetroelektrane se predviđa da će povećati instaliranu snagu za 70 puta sa 3,5 GW danas na 239 GW. Zbog toga se paralelno razvija industrija brodogradnje koja razvija tehnologiju i posebne brodove za prijevoz vjetroagregata.

Brod Pacific Orca omogućuje postavljanje vjetroelektrana do dubina mora od 60 metara, što je trenutačno najveća dubina na svijetu, a omogućuje i prijevoz vjetroagregata snage 10 MW i više koji još ni ne postoje.

Postojeći brodovi se pričvršćuju na morsko dno putem dizalice na nogama koja je dio broda, te se sama instalacija obavlja nakon što se brod odvoji od površine kako bi se smanjio utjecaj gibanja uslijed valova i plime i oseke. Pacific Orca može biti čak 17 metara iznad razine mora, ima šest nogu, te ima dizalicu od 1.200 tona kojom se mogu postaviti svi dijelovi vjetroagregata.

Izvor: http://gcaptain.com

Tags:     samsung      priobalni vjetroagregat      singapur      koreja      pacific orca      brod      swire pacific      vjetroelektrana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?