Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europski sektor energije vjetra na moru nastavlja značajan rast E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 21 Rujan 2012 22:19

Unatoč gospodarskoj i financijskoj nesigurnosti europski sektor energije vjetra na moru nastavlja svoj značajan rast. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno povećanje instaliranih kapaciteta za 50% u odnosu na isto razdoblje 2011. godine.

Prema nedavno objavljenom izvješću od strane EWEA-e, u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine u Europi su na moru instalirana, i spojena na elektroenergetsku mrežu 132 nova vjetroagregata ukupne snage 523.2 MW. Usporedbe radi, u istom razdoblju 2011. godine na elektroenergetsku mrežu spojeno je 348.1 MW vjetroagregata na moru.

Europski sektor energije vjetra na moru stvara nova radna mjesta, smanjuje troškove uvoza fosilnih goriva, te smanjuje zdravstvene troškove i troškove nastale zbog onečišćenja okoliša prilikom crpljenja i transportiranja fosilnih goriva. Također, taj sektor sve više privlači razne investitore, uključujući fondove i slične institucionalne i korporativne investitore, ali bi bilo dobro vidjeti više aktivnosti na jugu Europe, gdje su nova radna mjesta, ulaganja i rast i više nego potrebni, izjavio je Christian Kjaer, glavni izvršni direktor EWEA-e.

Prema EWEA-inom izvješću, do kraja ove godine očekuje se priključenje na mrežu dodatnih 160 vjetroagregata, ukupne snage 647.4 MW, koji su u fazi postavljanja, pa bi 2012. godina mogla biti najbolja godina do sada za sektor energije vjetra na moru. Konačno povećanje kapaciteta, međutim, ovisi o vremenskim uvjetima i mogućem kašnjenju s prhvatom na mrežu.

Instalirani vjetroagregati u prvoj polovini 2012. godine

Do 30. lipnja 2012. godine u pogon je pušteno 4.336 MW vjetroagregata na moru, koji proizvode električnu energiju dostatnu za napajanje oko 4 milijuna kućanstava. Točnije, riječ je o 1.503 vjetroagregata koji su raspoređeni na 56 vjetroelektrana u 10 zemalja. Uz to, u prvoj polovini godine 13 vjetroelektrana, ukupne snage 3.762 MW, bilo je u fazi izgradnje.

U EWEA-i vjeruju kako je potencijal energije vjetra u Europi dovoljno velik da premaši ukupne trenutne potrebe za električnom energijom u regiji za čak sedam puta. Također, u slijedećih nekoliko godina očekuje se značajan rast ovog sektora, što se i potiče nacionalnim politikama država članica Europske unije koje žele imati što veći udio obnovljivih izvora energije u svom energetskom miksu.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     EU      Europa      2012      offshore      vjetroagregati na moru      energija vjetra na moru
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?