Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Japanska agresivna feed-in-tarifa već potiče razvoj gigavata solarne energije i energije vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 02 Listopad 2012 17:11

Analitičari predviđaju da će se u Japanu brzo instalirati 25 GW obnovljivih izvora energije čime bi se Japan počeo udaljavati od nuklearne energije.

Goldman Sachs i multimilijarder Masayoshi Son predvode velike skupine investitora koji su počeli investirati u solarnu energiju u Japanu, dok Sumitomo Corp ulaže u vjetar. Sumitomo je drugi najveći investitor u električnu energiju u toj državi ne uzimajući u obzir elektroprivrede, a sada planira graditi vjetroelektrane i bar dvije elektrane na biomasu kako bi iskoristio vrlo povoljnu feed-in-tarifu za obnovljive izvore energije. Sumitomov fokus na vjetar je djelomično odgovor na činjenicu da je velika gužva oko solarnih projekata digla cijene zemlje i samih investicija. Podaci vlade pokazuju da je u Japanu isplativije graditi vjetroelektrane nego solarne elektrane, ali svejedno se 99% prijava za novu tarifu odnosi na električnu energiju iz Sunca. Prije par tjedana je pak Premijer Japana Yoshihiko Noda najavio energetsku politiku koja predviđa gašenje svih nuklearnih elektrane u idućih trideset godina, te trostruko veću proizvodnju iz OIE u tom razdoblju.

Bloomberg je pak procijenio da će već ove godine investicije u OIE skočiti sa 8,6 milijardi dolara na 17,1 milijardi dolara, iako je feed-in-tarifa uvedena tek 1.7. Japan je trenutačno u energetskoj krizi, te se zbog toga sada najviše ulaže u solar jer se za njega najbrže mogu dobiti dozvole a i gradnja je brza. Isto tako je u Europi već dokazano da je najbolje odmah uložiti u solar jer se brzo ispuni kvota, pa onda feed-in-tarif počinje padati. U prva dva mjeseca nove feed-in-tarife stigle su prijave za 155 solarnih projekata većih od 1 MW, 14 vjetroelektrana i samo jedna za elektranu na biomasu. Ukupno je najavljeno više od 1.150 MW solarnih elektrana, pri čemu se ove godine očekuje 110 MW solarnih elektrana koje ne spadaju u rezidencijalne.

Jedne od najambicioznijih planova ima Orix Corp., financijska i leasing tvrtka koja planira potrošiti 150 milijardi yena (oko 2,2 milijarde dolara) na solarne elektrane do 2015., pri čemu bi izgradili oko 500 MW solarnih elektrana. S druge strane Toshibi, koja je proizvođač solara se priključuju različite tvrtke kao što su Sparx i Mitsui koje se bave nekretninama, a koje sada žele ulagati u ovo novo tržište.

Atraktivnost za investitore je u tome što je trenutačna feed-in-tarifa 42 yena za kWh kroz 20 godina, što je skoro trostruko više od 14,59 po kWh koliko trenutačno košta električna energija u Japanu. Zbog toga se pojavljuju i međunaordni investitori kao što su Business Machines Corp i Goldman Sachs koji su nedavno dobili odobrenje za gradnju najveće solarne elektrane u Setouchi na jugu Japana, a koja bi trebala imati čak 250 MW i koštala bi 86,1 milijardu yena.

Zbog solarne energije prvi put u zadnjih 21 godinu raste cijena zemljišta uslijed velikog broja novih investitora. Zbog istog razloga je i broj novootvorenih radnih mjesta u sektoru skočio tri puta u zadnjih godinu dana, te se nude plaće koje su i do 20% veće nego na istim pozicijama u drugim sektorima.

Softbank Corp., operator mobilne mreže je u kolovozu predstavio svoj obnovljivi program koji je predviđao 230 MW iz OIE, pri čemu bi 90% bilo iz solara. U rujnu su u međuvremenu dodali da bi sagradili i 1.000 MW vjetroelektranu u Hokkaidu koja bi bila najveća u Japanu.

Što se tiče vjetroelektrana veći igrači su Toyota Tsusho Corp., Electric Power Development Co., Japan Wind Development i Green Power Development. Tržište vjetroelektrana omogućujue gradnju velikih projekata, a ima i veći potencijal prema Ministarstvu okoliša Japana. Prema njima u Japanu ima mjesta za 280 GW kopnenih vjetroelektrana i 1.600 GW na moru, dok za solar ima samo 150 GW. Japan ima ogroman potencijal vjetra na moru, ali zasada postoji problem prijenosne mreže u koju će biti potrebnio uložiti 5,2 trilijuna yena kako bi se dovoljno unaprijedila.

Cijena kopnenog vjetra se procjenjuje na između 9,9 i 17,3 yena, priobalnog na 9,4 do 23,1 yena dok je za solar cifra između 30,1 i 45,8 yena po kWh. Zbog toga solar ima skoro duplo veću feed-in-tarifu od vjetra koji ima 23,1 yen. Ipak, vrijeme povratka investicije je za vjetar bolje nego za solar. Japan nudi najveću tarifu na svijetu za vjetar, 43% bolju nego Italija koja je na drugom mjestu.

Procjenjuje se da će do kraja 2016. Japan imati 7,6 GW vjetroelektrana dok će solara do kraja 2014. biti čak 17,3 GW uključujući i sustave na kućanstvima. Projekti imaju rok od tri godine da dobiju odobrenje za feed-in-tarifu koja će nakon tog perioda biti izmijenjena.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     japan      goladman sachs      sumitomo      solarna energija      vjetroelektrane      vjetar      kopno      priobalne
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?