Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ometaju li doista vjetroagregati noćno spavanje? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 08 Studeni 2012 20:28

Britanski časopis Daily Mail nedavno je objavio studiju kojom se tvrdi da vjetroagregati narušavaju noćni san. To je prva takva studija koja povezuje vjetroagregate s problemima spavanja onih koji žive u njihovoj blizini.

Utjecaj vjetroagregata na obližnje stanovnikeDetaljnijim pročavanjem može se zaključiti kako studija, koja se bazira na upitniku provedenom na dvije grupe u američkoj državi Maine (od kojih jedna živi u blizini vjetroelektrane, a druga ne), i nije tako uvjerljiva kako se u početku činilo.

Studija je provedena na malom broju ispitanika kojima je jasno dano do znanja kako se upitnik odnosi na istraživanje povezivanja mogućih zdravstvenih problema s vjetroelektranom koja se u blizini nalazi. Osim toga, zaključak studije donesen je samo na temelju rezultata upitnika bez dodatnih mjerenja količine buke, što je vrlo nelogično s obzirom da je upravo količina buke bila jedan od ključnih interesa studije.

Važno je spomenuti i kako je Michael Missembaum, jedan od autora studije, dugogodišnji aktivist protiv energije vjetra, te je član udruženja Advisory Group of Wind Vigilance. Christopher Hanning, još jedan od autora studije, također je dugogodišnji aktivist protiv vjetroelektrana.

Do sada je provedeno niz studija i mjerenja koja su pokazala kako ne postoji nikakva poveznica između vjetroagregata i zdravstvenih problema ljudi. 2010. godine Vijeće za istraživanja u javnom zdravstvu australske vlade (Australian Goverment National Health Medical Research Council) zaključilo je kako ne postoji nikakav patološki učinak od strane vjetroagregata, te je, ukoliko se slijede sve postojeće smjernice u planiranju, moguće minimalizirati bilo kakav mogući utjecaj.

U siječnju ove godine Odjel javnog zdravstva u Massachusettsu proveo je studiju kojom se zaključilo kako ne postoji dovoljno dokaza da vjetroagregati direktno utječu na zdravstvene probleme ili bolesti.

Osim ove dvije studije postoji još niz manjih lokalnih studija koje sve donose jednak zaključak o tome kako vjetroagregati ne utječu na zdravlje ljudi, te ne izazivaju probleme spavanja.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     zdravlje      utjecaj vjetroagregata      blizina vjetroagregata      studija      mjerenje buke
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?