Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U Velikoj Britaniji se nudi 150 funti za obitelji koje žive u krugu od 2 km od vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 11 Prosinac 2012 18:07

Good Energy nudi 100 funti popusta stanovnicima 400 kućanstava koji žive u krugu dva kilometra od vjetroelektrane Delabole u Cornwallu ako potpišu ugovor sa zelenim dobavljačem električne energije.

Ako četiri vjetroagregata proizvedu više električne energije zbog više vjetra taj bi popust mogao narasti i do 150 funti. Tvrtka se nada da će se ideja prihvatiti u zemlji jer oni planiraju graditi još vjetroelektrana, te potiču i druge developere da ponude „lokalnu tarifu za električnu energiju“ za društva na koje utječe izgradnja obnovljive infrastrukture.

Odjel za energiju i klimatske promjene (DECC) trenutačno proučava ideju kao dio financijskih poticaja kojim bi se postigla veća prihvaćenost vjetroelektrana. Trenutačno je u planu 3.000 kopnenih vjetroagregata u Velikoj Britaniji, a dodatnih 6.000 se planira. Kritičari su već odbacili ideju kao „mito“ koje neće pomoći ljudima koji žive više od 2 km od vjetroelektrane, a koji vjeruju da im je narušena vizura krajolika.

Kampanja za zaštitu ruralne Engleske (CPRE) je već upozorila Vladu da ne promovira sustav kojim se društvu „plaća“ za osiguranje dozvole za planiranje. Good Energy je lokalnu tarifu ponudio tek nakon što je vjetroelektrana izgrađena, a u budućnosti bi to mogao biti predmet razgovora tokom planiranja.

Vjetroelektrana snage 9,2 MW proizvodi dovoljno električne energije za opskrbu 7.500 kućanstava svake godine. Popust i fond za društvo će činiti oko 10% profita same vjetroelektrane.

Julia Davenport, izvršna direktorica tvrtka tvrdi da ovaj popust nije „mito“, nego je prirodno da lokalno društvo bude „prepoznato“ za davanje svog udjela u borbi protiv klimatskih promjena.

Izvor: www.telegraph.co.uk

Tags:     good energy      vjetroelektrane      električna energija      vjetroagregat      oie
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?