Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Iberdrola najavljuje nove projekte vjetroelektrana na kopnu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 03 Siječanj 2013 19:53

Španjolska kompanija Iberdrola sklopila je ugovor za prodaju 32 vjetroelektrane na kopnu ukupne snage 321.4 MW, te nastavlja s realizacijom projekta na moru ukupne snage 400 MW.

ArevaZa realizaciju projekta iskorištavanja energije vjetra na Baltičkom moru, pod nazivom Wikinger, Iberdrola je odabrala vjetroagregate francuske tvrtke Areva. Riječ je o vjetroagregatima M5000 pojedinačne snage 5 MW, koji će se nalaziti 35 km od obale, a čije se postavljanje očekuje kroz 2016. i 2017. godinu. Kako bi se odredili detaljni komercijalni i tehnički aspekti, očekuju se daljnji pregovori između ove dvije kompanije.

Do 2014. godine Areva planira imati više od 120 vjetroagregata postavljenih na Sjevernom moru, čime će osnažiti svoju poziciju na tržištu vjetroagregata. Nastavak prošlogodišnje suradnje s Iberdrolom potvrđuje pouzdanost Arevine tehnologije i dugoročnu strategiju rasta.

Istovremeno, Iberdrola je sklopila ugovor s konzorcijem kojeg čine EDF Energies Nouvelles (20%), MEAG (40%) i GE Energy Financial Services (40%). Riječ je o prodaji 32 vjetroelektrane u pogonu koje se nalaze u Francuskoj, ukupne snage 321.4 MW. Ugovor je vrijedan 350 milijuna eura, uz dodatnih 50 milijuna eura ovisno o snazi vjetra na elektranama. Vjetroelektrane se nalaze diljem Francuske, sastoje se od vjetroagregata različitih proizvođača, a puštene su u pogon u razdoblju između 2006. i 2012. godine, te sve imaju dugoročne ugovore za prodaju električne energije prema francuskim poticajnim tarifama.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     Iberdrola      Areva      Francuska      Baltičko more      Wikinger
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?