Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Dogovor Velike Britanije i Irske o isporuci energije vjetra model za Europu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 26 Siječanj 2013 00:59

U Dublinu je potpisan ugovor između Ministara energetike Irske i Velike Britanije koji bi trebao otvoriti put za izvoz energije vjetra iz Irske u Veliku Britaniju – te time postati prvi korak u stvaranju pan Europske elektroenergetske mreže.

Sa većom integracijom mreža Irske i Velike Britanije može se očekivati veća neovisnost o uvoznim fosilnim gorivima i manja cijena električne energije. Energija vjetra ima veliku važnost u poticanju integracije mreže na razini Europe.

Velika Britanija je nedavno usvojila zakon o enerigji koji omogućava direktan uvoz električne energije iz obnovljivih izvora energije, te je Irska odmah prihvatila izvoz električne energije iz vjetra koju proizvodi. Postoji više projekata vjetroelektrana u razvoju između Velike Britanije i Irske koji uključuju 5.000 MW Energy Bridge projekt kojim bi se kopnena energija vjetra iz Irske izvozila na zapadnu obalu Velike Britanije, te 1.100 MW vjetroelektrana Codling koja bi isporučivala priobalnu električnu energiju u 160.000 domova u Velikoj Britaniji.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     velika britanija      irska      energija vjetra      model      europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?