Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EU priobalni sektor vjetra postigao solidne rezultate 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 28 Siječanj 2013 19:56

Europa je tokom 2012. instalirala i na mrežu spojila 293 priobalna vjetroagregata, što je više od jednog po radnom danu. Time je dostignuto 1.662 vjetroagregata na 44 priobalnih vjetroelektrana u deset Europskih država.

Ukupna snaga tih priobalnih vjetroagregata je 1.165 MW, što je porast od 33% u odnosu na 2011., kada je instalirano 874 MW. Ukupna snaga priobalnih vjetroelektrana je tako stigla na 4.995 MW. Tržišni predvodnik je još uvijek Velika Britanija koja drži skoro 60% tržišta, Danska ima 18%, Belgija 8%, a Njemačka 6%.

Justin Wilkes, direktor za politiku u EWEA-i je izjavio da sektor vjetra ostvaruje solidan rast, ali da to ne mijenja činjenicu da je sektor pod utjecajem političke i regulatorne nestabilnosti, ekonomske krize i viših troškova kapitala. Europa je svjetski predvodnik u priobalnoj energiji vjetra, te bi mogla stvarati i više poslova ako bi vlade dala veće poticaje i sigurnost investitorima, te kad bi se riješili problemi sa priključkom na mrežu.

Vjetroagregati instalirani u 2012. predstavljaju investicije u iznosu od 4 milijarde eure. Ove i iduće godine je pak u planu 14 novih priobalnih projekata koji bi trebali povećati instaliranu snagu za 3.300 MW.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     europa      priobalni vjetroagregat      vjetroelektrana      velika britanija      danska      ewea
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?