Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane stvaraju nove zajednice u Nizozemskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 20 Veljača 2013 21:53

Jaap van der Beek iskorištava energiju vjetra više od 16 godina sa svojim 850 kW vjetroagregatom. On živi na sjeveru Nizozemske; dijelu države gdje su prijašnjih stoljeća dominirale drvene vjetrenjače.

On sa velikom strašću priča o utjecaju energije vjetra na njegov život. Jako mu se sviđa da dobija energiju iz vjetra i još više mu se sviđa kada se ona nalazi na njegovoj zemlji. Ipak na prvom mjestu, čak i iznad financijske koristi je osjećaj zajedništva koji je dobiven iz sudjelovanja sa energijom vjetra. Vlasništvo nad jednim vjetroagregatom ga je spojilo sa drugim vlasnicama na sjeveru Nizozemske i sa cijelom industrijom.

Od kada je postavio svoj vlastiti vjetroagregat, pomogao je i mnogima drugima da dobiju potrebne dozvole i da isplaniraju instalaciju svojih vjetroagregata. On je pomoćni direktor Udruženja vlasnika vjetroagregata u sjevernoj Nizozemskoj i direktor udruge koju čine svi vlasnici pojedinačnih vjetroagregata, čije je ime Windcollectief Wienringermeer.

Cilj Windcollectiefa je zamijeniti pojedinačne vjetroagregate sa novim efikasnijim vjetroagregatima. Njihov cilj je u regiji Wieringermeer učetverostručiti instaliranu snagu sa 110 MW na 400 MW u idućih nekoliko godina. Jaap osobno palnira zamijeniti svoj 850 kW vjetroagregat sa 3,5 MW vjetroagregatom.

Ova nova gradnja bi značajno mogla pomoći Nizozemskoj vladi da dostigne svoj cilj od 14% obnovljivih izvora energije do 2020.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     nizozemska      vjetroelektrane      zajednice      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?