Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra obišla nuklearnu energiju u Kini E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 21 Veljača 2013 19:29

Energija vjetra je obišla nuklearnu energiju, te je time postala treći najveći izvor električne energije u Kini.

Vjetroelektrane su u Kini prošle godine proizvele čak 100,4 TWh električne energije, a što je još važnije vjetroelektrane su od 2007. povećale svoju proizvodnju 70% više od nuklearne energije.

Kina je prije nesreće u Fukushimi imala 29 nuklearnih elektrana u gradnji čija je gradnja obustavljena, te je stavljen moratorij dok se sve postojeće elektrane ne provjere po pitanju sigurnosti. Ovaj moratorij je ukinut u listopadu prošle godine, ali samo za najnoviju III. Generaciju nuklearnih reaktora. Ovi reaktori su puno sigurniji nego postojeći, imaju naprednu tehnologiju goriva, te smanjenu potrebu za održavanjem. Sama Kina nema iskustva sa takvim reaktorima, te se procjenjuje da neće uspjeti skupiti 40.000 MW nuklearnih elektrana do 2015.

Vjetroelektrane pak sada u Kini čine oko 5,3% instalirane snage te isporučuju oko 2% potrebne električne energije čime se nalaze jedino iza temoelektrana na ugljen i hidroelektrana. Tokom zadnje dvije godine je u Kini instalirano oko 19.000 MW vjetroelektrana. Jedan od glavnih problema sa enerijom vjetra u Kini je nemogućnost spajanja novih vjetroelektrana na elektorenergetsku mrežu. Ipak, to se pomalo rješava, te je Kina do kraja prošle godine uspjela na mrežu spojiti čak 75.600 MW vjetroelektrana.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     energija vjetra      kina      nuklearna energija      vjetroelektrana      fukushima
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?