Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tisuće sela u Nepalu bi mogle imati koristi od energije vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 27 Veljača 2013 20:10

Aruna Awale, zaposlenica odjela za energiju vjetra u Alternative Energy Promotion Centre-u (AEPC) u Kathmanduu, Nepalu sa svog prozora vidi jedan od rijetkih vjetroagregata u pogonu u Nepalu. Radi se o malom Maglev vjetroagregatu sa vertikalnom osi vrtnje.

Awale se nada da je to samo prvi od mnogih, a ona sama radi na implementaciji projekata te koordinaciji sastanaka i konferencija. Nepal ima nekoliko problema u implementaciji velikih projekata vjetroelektrana, a zanimljivo je da problem nije financiranje, jer postoji mnogo zainteresiranih institucija, banaka i tvrtki. Glavni problemi razvoja su kompleksna geografija i nedovoljno razvijena infrastruktura, te male ceste ili nedostatak istih. Ti problemi će se morati nadići kako bi krenula implementacija većih projekata.

Jedan od načina savladavanja problema je, prema njoj, da se krene sa manjim vjetroagregatima. U Nepalu se trenutačno implementira pilot projekt od strane Azijske banke za razvoj, a u tom projektu je 46 kućanstava spojeno na električnu energiju preko malih vjetroagregata. Sada sva mala sela žele takve vjetroagregate, pošto postoji veći broj sela u Nepalu bez ikakvog pristupa električnoj energiji.

Awale se nada da će se u Nepalu razviti 3.000 MW vjetroelektrana, koje bi uvelike mogle riješiti probleme sa električnom energijom u toj državi.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     nepal      vjetroagregati      vjetroelektrane      maglev      projekti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?