Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Parlament podupire izradu smjernica za energetsku infrastrukturu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 13 Ožujak 2013 22:28

Europski parlament jučer je dao zeleno svjetlo za izradu smjernica za energetsku infrastrukturu Europske unije, što daje pozitivan poticaj infrastrukturi energije vjetra u Europi, ubrzava izdavanje dozvola, te određuje prioritetne projekte uključujući elektroenergetsku pomorsku mrežu u Sjevernom moru.

Vjetroelektrane.comOvo je značajan napredak koji će potaknuti izgradnju izrazito potrebne infrstrukture; umjesto 12 godina čekanja na dozvole, developeri međugranične infrastrukture (kao što su cjevovodi ili elektroenergetske mreže) sada će moći dobiti dozvole za oko 4 godine. To će uštedjeti novac i vrijeme, te će pomoći stvaranju europskog tržišta u kojem su energetski sustavi fizički povezani jedni s drugima. Konkurentnost smanjuje troškove, stoga će klijenti i kompanije ostvariti profit, izjavio je europski čelnik za energetiku, Günther Oettinger.

Europska komisija nada se da će brže izdavanje dozvola smanjiti administrativne troškove, te približiti cilj stvaranja jednog energetskog tržišta, što je prioritet za stimuliranje konkurentnosti, smanjenja cijena i stvaranja što sigurnijih isporuka električne energije.

Razvoj elektroenergetske infrastrukture od ključne je važnosti za razvoj internog tržišta, osnaživanje energetske sigurnosti i integriranja velikih količina kapaciteta energije vjetra. Više od 140 GW kapaciteta energije vjetra na moru, koji su u planu za izgradnju do 2030. godine, zahtijeva značajan napredak u razvoju pomorske mreže. Ova odluka Parlamenta svakako pomaže u ostvarenju ovog napretka, a slijedeći korak je na Europskom vijeću koje bi trebalo službeno odobriti ovu odredbu.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     infrastruktura      jedinstveno tržište      cijena energije      EU
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?