Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Proizvodnja energije iz energije vjetra u Kini raste više od proizvodnje iz ugljena E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 02 Travanj 2013 12:37

Nakon objave kako je u 2012. godini iz energije vjetra u Kini proizvedeno više energije nego iz nuklearnih elektrana, Kinesko energetsko vijeće objavilo je kako je rast proizvodnje iz energije vjetra bio veći nego iz elektrana na ugljen.

Vjetroelektrane.comToplinska energija, koja se uglavnom dobiva iz ugljena, prošle je godine porasla tek za oko 0,3%, uz povećanje proizvodnje električne energije za oko 12 TWh. Istovremeno, proizvodnja električne energije iz energije vjetra porasla je za oko 26 TWh. Takvo naglo povećanje rezultira ukupnom proizvodnjom električne energije iz energije vjetra od 100 TWh, što je ukupno više od proizvodnje iz nuklearnih elektrana (98TWh).

Prema izvješću objavljenom od strane GWEC-a Kina je do kraja 2012. godine imala postavljeno 75.564 MW vjetroagregata. Ugljen i dalje čini 79% ukupne potrošnje energenata, no njegova dominantnost smanjuje se konkurentnošću „čiste“ energije, te vladniom politikom i zabrinutošću javnosti vezano za onečišćenje.

U dvanaestom po redu petogodišnjem kineskom energetskom planu (2011-2015) glavni ciljevi su smanjenje upotrebe ugljena sa 70% na 65%, te povećanje upotrebe energije vjetra, sunčeve energije i hidroenergije na 30% ukupne potrošnje energenata do 2015. godine, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka što u Kini predstavlja poseban problem.

Izvješće izdano od strane EPI-a (Earth Policy Institute) pokazuje kako je u razdoblju od 2007. godine do danas proizvodnja energije iz nuklearne energije rasla za 10% godišnje, dok je, u istom razdoblju, energija vjetra ostvarila eksplozivan rast od 80% godišnje.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     Kina      rast      onečišćenje      GWEC      petogodišnji plan      2015      konkurentnost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?