Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

PowerWINDow, novi vjetroagregat za isplativu energiju vjetra u gradovima E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 10 Travanj 2013 21:57

Vjetroagregati su odličan način za proizvodnju čiste energije, ali slabije funkcioniraju u gradu. Zato je Profesor Farzad Safaei, Direktor Istraživačkog instituta ICT koji je dio Sveučilišta Wollongong razvio vjetroagregat koji se može instalirati na nebodere ili velike stambene zgrade te tako proizvoditi električnu energiju koja je sigurnija, tiša i isplativija od trenutačnih urbanih vjetroagregata.

Safaeijev vjetraogregat se zove PowerWINDow te umjesto da koristi velike rotirajuće lopatice, sastoji se od panela koji se lagano pomiču te se uklapaju u arhitekturu. Oni se također mogu obojati kako bi se poklapali sa fasadama obližnjih zgrada. Sam Safaei je izjavio da je htio napraviti vjetroagregat koji se bolje integrira sa okolišom, te on sada izgleda kao prozor sa venecijanskim zastorom – a paneli se pomiču vertikalno gore-dolje. Pošto nema velikih lopatica ovo rješenje je sigurnije za ptice i proizvodi samo malu količinu buke.

PowerWINDow se trenutačno nalazi u fazi testiranja, a sveučilište je nedavno potpisalo ugovor sa Birdonom, Australskom inženjerskom tvrtkom o gradnji komercijalnog prototipa za dodatnja testiranja i procjenu.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     vjetroagregat      wollongng      ict      powerwindow      sveučilište      gradovi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?