Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nizozemska predstavila planove za 6.000 MW energije vjetra na kopnu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 07 Svibanj 2013 13:18

Nizozemska vlada nedavno je objavila grube planove kojima je u cilju značajniji rast sektora energije vjetra na kopnu, što predstavlja izrazito zadovoljstvo za Nizozemsko udruženje energije vjetra (NWEA).

Vjetroelektrane.comPrema planovima najmanje 6.000 MW energije vjetra na kopnu trebalo bi biti postavljeno u slijedećih nekoliko godina. Novi kapaciteti od ključne su važnosti ukoliko zemlja želi ostvariti svoje ciljeve za 2020. godinu, ističe NWEA, a novoizabrana vlada početkom je godine izjavila kako do 2020. godine želi imati 16% ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora energije. To predstavlja povećanje od 2% u odnosu na ciljeve koji su pod direktivom EU, no znači značajan porast instalacije vjetroelektrana s obzirom da je do sada postavljeno tek 2,4 GW.

Protekle je dvije godine razlika u mišljenju nizozemske vlade i pojedinih vođa provincija usporilo rast ovog sektora. Administrativni sporazum između centralne i regionalnih vlasti, stvoren početkom godine, i donošenje novih planova trebalo bi pomoći da stari projekti, koji su bili na čekanju budu ponovo pokrenuti, te da se na taj način nadoknadi izgubljeno vrijeme, izjavio je Ton Hirdes, direktor NWEA-e. Također je istaknuo kako sada postoje nove prilike za male i velike projekte, te je na provincijama da odrede gdje je moguće nastaviti ovaj rast.

U međuvremenu je, krajem veljače, vlada belgijske regije Wallonia također poduzela značajne korake u promijeni zakonodavnih okvira kako bi osigurala daljnji razvoj vjetroelektrana. Objavljena je i gruba karta na kojoj su ucrtana područja u regiji na kojima je moguća proizvodnja energije iz energije vjetra, a konačna, detaljna karta trebala bi biti službeno objavljena do kraja ove godine.

U razdoblju između ove i 2020. godine Wallonia planira proizvodnju od 4.500 GWh električne energije iz vjetroelektrana godišnje, dok danas proizvodi tek 1.200 GWh. Novi zakonodavni okviri jasno određuju minimalnu udaljenost između vjetroagregata i naseljenih područja, kao i pojedinih vjetroelektrana, stavlja prioritet postavljanja vjetroagregata duž autoputa i željezničkih linija, te određuje područja u kojima vjetroelektrane ne smiju biti postavljene.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     Nizozemska      Belgija      EU      rast sektora      2020.      ciljevi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?