Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nedostatak vladine podrške pomaže meksičkom sektoru energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 09 Svibanj 2013 19:49

Dok nesigurnost oko poticaja usporava razvoj energije vjetra u Europi i Sjevernoj Americi, nedostatak vladine podrške u Meksiku ohrabruje međunarodne ulagače da podrže projekte u toj zemlji.

Ulaganja u MeksikuKrajem travnja Renovalia Reserve, 150 milijuna dolara vrijedna suradnja između privatne tvrtke First Reserve i developera Renovalia, je najavila kupovinu dva projekta vjetroelektrana, ukupne snage 228 MW u Oaxacai. Vjetroelektrana Piedra Larga je u pogonu od lipnja 2012. godine, te ima snagu od 90 MW, dok je druga vjetroelektrana, snage 137,5 MW, još u izgradnji, a dovršetak i puštanje u pogon se očekuju početkom 2014. godine.

Piedra Larga već ima dogovoreno dugoročno financiranje, a sličan dogovor očekuje se i za drugu vjeroelektranu. Dugoročni prihodi od projekta dogovoreni su kroz ugovore o otkupu električne energije s meksičkom pekarskom tvrtkom Grupo Bimbo i neimenovanim „svjetski vodećim trgovcem“. Riječ je o razdoblju od 15 do 18 godina uz mogućnost dodatnog produljenja u razdobljima od 5 do 10 godina.

Upravo zbog dugoročnih povoljnih ugovora, uz mogućnost produljenja, i vrlo povoljnih uvjeta vjetra u Oaxacai nedostatak poticaja ne predstavlja prepreku za ovakva ulaganja, već pozitivnu stvar jer u tome slučaju vlada ništa ne uzima od projekta, izjavio je John Barry, rukovodeći direktor u First Reserve i član odbora direktora u Renovalia Reserve.

Regija u kojoj se obje vjetroelektrane nalaze ima stalan protok vjetra u smjeru sjever-jug, što je privuklo ove ulagače. Također, podaci o vjetru su bili dostupni za razdoblje od proteklih 11 mjeseci, a kompanije su imali i starije podatke preuzeta od NREL-a. Oaxaca ima prosječne godišnje brzine vjetra od oko 10 m/s, te je, od strane Odjela za energetiku, svrstana u najvišu kategoriju po kvaliteti i izvoru vjetra u svijetu.

Renovalia Reserve je osnovana 2011. godine s ciljem kupovine i nadzora nad vjetroelektranama u Europi i Sjevernoj Americi. Uz dvije vjetroelektrane u Meksiku, Renovalia posjeduje 6 vjetroelektrana na kopnu u Španjolskoj (244 MW) i jednu u Mađarskoj (15 MW). Nakon završetka kupnje ova dva projekta u Meksiku Renovalia će imati 487 MW kapaciteta energije vjetra diljem svijeta.

 

Izvor: http://www.windpowermonthly.com/

Tags:     Meksiko      ulaganja      Renovalia Reserve      Piedra Larga      Oaxaca
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?